Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
IZDVOJENO
Redatelj Dario Juričan pokrenuo Muzej korupcije: Muzej je izraz stoljetnog hrvatskog sna i na tragu je hrvatskog ujedinjenja

Redatelj Dario Juričan pokrenuo Muzej korupcije:
Muzej je izraz stoljetnog hrvatskog sna i na tragu je hrvatskog ujedinjenja

 

Dario Juričan/Foto:Tris/H.Pavić

Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo, pokrenuo je projekt “Muzeja korupcije”, a njegov voditelj redatelj Dario Juričan je predstavljajući projekt ironično kazao kako je to stoljetni hrvatski san.

Muzej korupcije dobra je prilika da se Hrvatska pozicionira u surovom natjecateljskom kapitalističkom okruženju, kako ekonomskom i turističkom, tako i međuljudskom. On može biti naš distincti modo in recognitionem, kaže njegov pokretač.
– Muzej korupcije je izraz stoljetnog hrvatskog sna i na tragu je hrvatskog ujedinjenja koje zagovara i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović i ima za cilj postati središnje mjesto sklapanja prijateljstva i suradnje, kao što sama korupcija i jest u svojoj biti, kazao je Dario Juričan na današnjoj konferenciji za novinare.
 Juričan je istaknuo kako će se Muzej korupcije zalagati da Vlada odredi potpredsjednika zaduženog za poslove korupcije, te osnivanje Ministarstva korupcije:
–  Korupcija se mora do kraja institucionalizirati i zadnji je čas za reformu, s kojom bi Hrvatska postala predvodnica jednog globalnog trenda.

Muzej će, najavili su njegovi pokretači, uz pomoć Agencije za odgoj i obrazovanje, sa svojim programom Promicanje vrijednosti korupcije raditi na Korupcijskoj obrazovnoj bojni (KOB). Također se nadaju i zajedničkom nastupu po školama s Generalskim zborom budući da, kako kažu, dijele jednak svjetonazor i sustav vrijednosti.
U svom radu računaju na financiranje od strane Ministarstva gospodarstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Ministarstva vanjskih poslova. Naravno, nećemo odbiti niti druge podupiratelje.
Muzej će  predložiti i rasterećenje Ustavnog suda na način da se ustanovi Sud nevinih na koji bi dolazili slučajevi korupcije u vrijednosti od minimalno milijun kuna, a najviša zapriječena kazna bila bi uvjetna – predavanja po školama u Korupcijskoj obrazovnoj bojni (KOB).
U daljnoj fazi, najavljuju pokretači, Muzej će izdati dionice koje će se ponuditi svim građanima, a pravne osobe imat će mogućnost franšize.
Muzej korupcije ne osuđuje korumpirane, niti bogate – Muzej želi humanizirati pogled na njih. I oni su ljudi, i to sam cvijet društva, poruka je osnivača Muzeja.
Kao prvu aktivnost najavili su održavanje radionice pod nazivom “Uspjeti je lako, pitaj me kako”.
– Radionica je  zamišljena kao duhovna obnova i restrukturiranje psihe te promoviranje vrijednosti bez kojih nema uspjeha, a najbolji polaznik radionice dobit će priznanje Orden rada sa srebrnim vijencem kakav je dobio i Ante Todorić, najavio je Juričan.
Suradnik na projektu Siniša Labrović je dodao kako je svrha radionice ljudima promijeniti perspektivu i vrijednosni sustav i da će, s obzirom da crkva natkriljuje trodiobu vlasti na zakonodavnu, sudbenu i izvršnu, polaznici radionice širiti evanđelje korupcije.

U nastavku donosimo poziv Muzeja korupcije na radionicu “Uspjeti je lako, pitaj me kako”:
“Korupcija (lat. corruptus – potplaćen) ili podmitljivost u pravnom smislu kazneno djelo zlouporabe povjerenja ili dužnosti koju se obnaša u upravi, sudskoj vlasti, gospodarstvu, politici, školstvu, kulturi i umjetnosti te u negospodarskim subjektima ili organizacijama, radi stjecanja materijalne ili nematerijalne koristi na koju nema pravnu osnovu. Korupcija označava potplaćivanje.” Piše na Wikipediji. Malo dalje: “Korupcija je osnovni uzrok propasti civilizacija i država.”
Definicije, kao i obično, tako malo govore o stvarnosti. Kako izgleda definicija vode, ono slavno “bez boje, okusa i mirisa”, nekomu tko je u pustinji?! Pa ako pogledate oko sebe trezvenim očima, vidjet ćete da ste u pustinji, usamljeni i izloženi, a sav taj pijesak ljudi, kuća, novca, seksa, mode, automobila, zemlje, zlata, ne služi ničemu osim da vam stalno izaziva žeđ. Utješno je da ono što vam izaziva žeđ, u isto vrijeme i gasi žeđ. Gasi, ali je nikada neće ugasiti.
Želite li vi biti skromni, čovjek jednog stana od 40 kvadrata, automobila starog 9 godina, vječnog partnera ili partnerice, čovjek koji radi 10 sati za plaću kojom djetetu može kupiti tek mobitel koji je izašao iz mode prije dvije sezone, koji u banku odlazi samo uplatiti ratu kredita? Čovjek kojemu je najveći provod roštilj s kumovima? Uvijek kriv bližnjima i sebi.
Ili želite uspjeh, putovanja, bogatstvo, šmrkanje grama bijelog dnevnog, promiskuitet, zabavu, vječnu radost proljeća? I nevinost koja je upravo proporcionalna količini jebačine koja je priređena “javnom dobru”?
Zar vi niste to javno dobro? I zašto nas plaše tom propašću “civilizacija i država”? Zar smo trebali ostati u kamenom dobu? Nije li upravo propast “civilizacija i država” osnova ljudskog napretka?
Kradući javno dobro, tjerajući trule režime u propast, inspirirajući ljude da nalaze rješenja za probleme koje ste stvorili, kreirate nova rješenja i udruženja i postajete revolucionar koji društvo vuče naprijed u svijetlu budućnost.
Ako želite biti dio nove generacije koja revolucionarnosti prilazi s njene nekonvencionalne, ali jedine efikasne strane, pridružite nam se na radionici korupcije. Dođite i naučite duhovne osnove i praktične alate opstanka u novom društvu i pridružite nam se u borbi za novo novo najnovije društvo.
Prijave na radionicu koja je istinski demokratska jer daje svima šansu da uspiju – lako, primaju se do 23.3. na www.museumofcorruption.org
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI