Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
IZDVOJENO
Slaven Dobrović (Foto: Tris/H. Pavić)

Odgovor Ministarstva zaštite okoliša:
Sufinanciranje Ryanaira od strane NP Krka i NP Plitvička jezera prijedlog je Ministarstva turizma

Slaven Dobrović (Foto: Tris/H. Pavić)

Slaven Dobrović (Foto: Tris/H. Pavić)

Nakon što je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, na današnjoj konferenciji za novinare prozvao Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te ministra Slavena Dobrovića da svojim naputkom od Nacionalnog parka Krka traži da s milijun kuna financira Zračnu luku Zadar odnosno Ryanair, portal Tris je Ministarstvu uputio upit o “spornom naputku”. Zatražili smo odgovore na pitanja je li Ministarstvo uputilo takav “naputak”  NP Krka i NP Plitvička jezera te s kojim razlogom.

Podsjećamo Zekanović je danas izjavio kako ministar Dobrović  “ima legitimitet dati naputak da se financira ono što on želi jer je Nacionalni park Krka pod državnom ingerencijom“.
U odgovoru koji je Tris dobio od Ministarstva zaštite okoliša i energetike navodi se kako je prijedlog za sudjelovanje Nacionalnih parkova Krka i Plitvička jezera u financiranju Ryanaira došao od Ministarstva turizma.
Kako je riječ o projektu koji je od nacionalne važnosti te s obzirom na financijske mogućnosti nacionalnih parkova Krka i Plitvička jezera, Ministarstvo je predložilo njihovo uključivanje u projekt udruženog oglašavanja putem web stranica Ryanaira kako bi se osiguralo prometovanje za 2017. godinu, stoji u odgovoru Ministarstva:
“Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u prosincu 2016. zaprimilo dopis Ministarstva turizma kojim se predlaže uključivanje pojedinih javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima na području Zadarske i obližnjih županija, radi udruženog oglašavanja putem web stranica niskotarifnog avio-prijevoznika Ryanair. Također je u prosincu 2016. održan i sastanak s ministrom turizma Garijem Cappellijem i direktorom Hrvatske turističke zajednice Ratomirom Ivičićem koji su predstavili inicijativu i istaknuli da je ta suradnja od iznimne važnosti ne samo na regionalnoj nego i na nacionalnoj razini.
Projekt provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave sa strukovnim udrugama, a u cilju provođenja programa udruženog oglašavanja turističkih destinacija Republike Hrvatske.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je prihvatilo mišljenje Ministarstva turizma da je navedeni projekt nacionalne važnosti te vrlo značajan za regionalni razvoj.
Uzimajući u obzir financijske mogućnosti odnosno prihode javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode koji su u okruženju, Ministarstvo je predložilo Javnim ustanovama “Nacionalni park Plitvička jezera” i “Nacionalni park Krka” uključivanje u navedeni projekt kako bi se osiguralo prometovanje za 2017. godinu.
Navedene javne ustanove svoje ugovorne odnose trebaju urediti na način da se zauzvrat aktivno podrže komunikacijski napori u informiranju potencijalnih posjetitelja u ograničavanju broja posjetitelja tijekom dana koji se planiraju uvesti u sezoni 2017. godine. Dodatno, a u istom cilju boljeg upravljanja posjetiteljima, potrebno je u ugovorima definirati komunikacijsku podršku promocije parkova u Zadarskoj i okolnim županijama te promociju web stranice www.parkovihrvatske.hr i vezanog “web shopa” gdje će se moći rezervirati i kupiti ulaznice za sve nacionalne parkove i parkove prirode.”

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI