Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
PRIOPĆENJE / UKRATKO
Mali dioničari Jadranske banke: Nedavna uhićenja članova bivše uprave JAB-e i klijenta s problematičnim plasmanima samo su vrh ledenog brijega

Mali dioničari Jadranske banke:
Nedavna uhićenja članova bivše uprave JAB-e i klijenta s problematičnim plasmanima samo su vrh ledenog brijega

Mali dioničari Jadranske banke, okupljeni u Udrugu „Sinergija“ ne mire se s činjenicom da su u sanaciji banke ostali bez svojih dionica te najavljuju podizanje sudske tužbe. U svom priopćenju za javnost ističu kako su za postupak sanacije Jadranske banke odgovorni “oni koji su nesavjesno pa i nezakonito, vođeni partikularnim interesima, upravljali bankom”.

-Uništili su našu imovinu, a nisu nam dali ni prilike, što je protuzakonito, da utječemo na drukčiji ishod. Mi smo izvukli “najdeblji kraj” jer su se takozvani veliki dioničari na vrijeme snašli i izvukli najveći dio svog novca. Nedavna uhićenja članova bivše uprave JAB-e  i jednog klijenta s problematičnim plasmanima samo je vrh ledenog brijega, a javno izražavamo bojazan da bi na tomu sve moglo i ostati te da se nadležne institucije  neće potruditi proniknuti u uzroke propasti ove banke i kazniti krivce koji su do toga doveli, stoji u priopćenju Udruge Sinergija.
U slučaju Jadranske banke, kako navode mali dioničari, riječ je o kriminalitetu „bijelog ovratnika“.
– Kaznena djela na koja sumnjamo počinile su osobe visokog društvenog statusa u okviru svoje profesionalne djelatnosti – “bijeli ovratnici”, a njihovo kriminalno ponašanje teško je prepoznati jer je riječ o počiniteljima nenasilnih kriminalnih djela u čemu posljedice postaju očite tek nakon dužeg razdoblja, navode mali dioničari Jadranske banke u svom priopćenju.
Male dioničare Jadranske banke zanima zašto prije odluke o sanaciji banke nisu provedeni postupci koje propisuje Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća, a to je izrada plana oporavka i provedba mjera rane intervencije. Ističu kako su se u posljednje dvije godine obraćali i  onima koji su upravljali bankom i DAB -u tražeći određene dokumente i informacije, ali nikad nisu dobili odgovor.
Upozoravaju i na način na koji je 2008. godine dokapitalizirana Jadranska banka. Tvrde kako je to bila “smišljena operacija ” kojom je tadašnji upravljački sloj želio imati kontrolu nad dokapitalizacijom pa je birao povjerljive ljude, poduzetnike koji će u tomu sudjelovati nudeći im povoljne kredite za kupnju dionica.
-Bili su to uglavnom poduzetnici koji su u banci imali kredite i koje je Jadranska banka pratila u njihovom poslovanju pa su, u strahu da bez toga ne ostanu, pristali na takvu dokapitalizaciju. Među onima koji su također sudjelovali u dokapitalizaciji bili su neki poduzetnici koji su, kako se kasnije pokazalo, upropastili Jadransku banku. Ono što je u toj dokapitalizaciji bilo krivo, što se kasnije i pokazalo je to, što su to uglavnom bili poduzetnici koji su i bez toga bili prezaduženi, a ne oni koji imaju stabilno poslovanje i „zdravi“ kapital,a dokapitalizacija je bila nezakonita i zbog toga što su se „zaigrali“ pa su znatno premašili nominalni iznos koji je bio dopušten, navode iz Udruge Sinergija.
Mali dioničari Jadranske banke tvrde i kako raspolažu saznanjima da su se financijska izvješća Jadranske banke “frizirala” kako bi se prikazala manja dobit i platio manji porez. Podsjećaju i da je tijekom 2014. godine bila druga dokapitalizacija banke kojom je banka dobila šansu da se oporavi jer je u nju stigao “zdravi kapital”, a dionice kupile velike tvrtke poput Importannea, Alfe, Vodovoda i odvodnje, ali i 120 malih dioničara, građana i zaposlenika banke koji su vjerovali u njezin oporavak.
– Svi su oni sada ostali bez svega što su uložili. Oni su svi tada uplatili ukupno 63 milijuna kuna. Tadašnja uprava koju je vodio Ivica Džapo je uz to otkazala ugovore klijentima koji su bili kronični neplatiše. No, daljnji tok događaja u 2015., kada dolazi nova uprava na čelu s Borisom Teškim, upućuje na to da nekome nije bilo u interesu da se banka oporavi i da je plan ipak bio da se sve uruši i propadne. Što je s odgovornošću Hrvatske narodne banke koja je vršila izravni nadzor u banci od 2010. godine i provedbu rezervacija za neizvjesne plasmane kredita? Kako je onda moguće da se u vrlo kratkom razdoblju, od oko 100 milijuna kuna sredinom 2014. godine povećaju na više od 300 milijuna kuna na kraju te godine. Ako se promatraju izračuni rezervacija teško je vjerovati da su se kreditne sposobnosti mnogih klijenata tako naglo urušile, a vrijednost nekretninama koje su založili toliko pala. To pokazuje da je HNB nedosljednim izračunom rezervacija i neprofesionalnim pristupom dovela u zabludu ulagače što je nemoralno i zakonski upitno, poručuju iz udruge malih dioničara Jadranskse banke
Mali dioničari JAB-e žele raščistiti i zašto u 2015. godini nije sazvana Glavna skupština dioničara jer smatraju kako im je time onemogućeno sudjelovanje u donešenju odluka o svojoj imovini odnosno dionicama.
– Na kraju postavljamo i pitanje po kojim je kriterijima Sanacijska uprava Jadranske banke otpisivala kredite dužnicima i zbog čega je i po čijem nalogu u tomu selektivno pristupala. Tražimo da se u tomu svi klijenti banke izjednače i da se svima otpišu krediti po istom modelu po kojem su se otpisali očito povlaštenim dužnicima. Poznato je da je prvotni stav sanacijske uprave bio da je otpis kredita zadnja stepenica te da prije treba iskoristiti mjenice ili založna prava no to se u slučaju nekih klijenata nije dogodilo. Država nas je kao vlasnike u sanaciji banke diskvalificirala i postupala po nekoj svojoj logici. Na to upućuje i činjenica da su umjesto na početku, u banku tek na kraju, u siječnju ove godine, ubacili 100 milijuna kuna. Zbog svega toga i niza drugih informacija kojima raspolažemo ne želimo mirno prihvatiti činjenicu da smo krivnjom drugim ostali bez naše imovine i da nam je bilo čak i oduzeto pravo da sami o njoj odlučujemo. Da smo za to imali priliku možda bi tijek događaja bio sasvim drukčiji, stoji u priopćenju koje potpisuje Slaven Cukrov, zamjenik predsjednika Udruge Sinergija.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI