Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Kanjoj rijeke Krke (foto NP Krka)

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i ove godine nudi programe volontiranja

Kanjoj rijeke Krke (foto NP Krka)

(Foto NP Krka)

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ove godine volonterima nudi dva programa volontiranja: Brodski domaćin i Istraživač mišljenja.

Posao istraživača mišljenja bit će anketiranje posjetitelja kako bi se na temelju njihovih povratnih informacija unaprijedila komunikacija, ponudilo još kvalitetnijih sadržaja i osiguralo još bolju zaštitu prirode Nacionalnog parka Krka. Brodski domaćin će informirati posjetitelje na izletima brodom o tijeku puta i znamenitostima te informirati posjetitelje o pravilima ponašanja u Parku.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo je i pokrenulo program volontiranja u jedanaest parkova prirode i osam nacionalnih parkova pod nazivom „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Osmišljen je ukupno trideset jedan volonterski program, a aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti obuhvaćaju prikupljanje podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranje i informiranje posjetitelja, pomoć u održavanju staza i sl.
Program volontiranja pokrenut je 2016. godine i JU “NP Krka” rado mu se priključila. Prošle su godine dvije hrvatske studentice odradile su jednomjesečno volontiranje u NP “Krka” obavljajući dužnost brodskog domaćina na izletu Skradinski buk – Visovac – Roški slap, stekavši zavidno radno iskustvo u jednom od zaštićenih područja, obogaćeno komunikacijom s brojnim posjetiteljima Parka, ističu iz NP Krka.
– Veseli nas činjenica da među mladima vlada veliko zanimanje za prirodu, da je svijest o važnosti njezina očuvanja kod mladih visokorazvijena, pa vjerujemo da će se i ove godine brojni volonteri – bilo da se obrazuju za buduće stručnjake za zaštitu prirode, bilo da su samo zaljubljenici u nju – pridružiti tom programu, kako bismo na temelju povratnih informacija od njih mogli unaprijediti komunikaciju, ponuditi još kvalitetnije sadržaje i osigurati još bolju zaštitu prirode Nacionalnog parka “Krka”, istaknuo je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.
Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi usklađeni su s planovima upravljanja parkova i osmišljeni tako da doprinose zaštiti prirode.
Popis svih programa s njihovim punim nazivima i opisom poslova nalazi se na internetskoj stranici Parkovi Hrvatske
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI