Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
POLITIKA
Dubrovački biskup Mate Uzinić u Nu2: Kanonizacija nije presudna, Stepinac je već svet…

Dubrovački biskup Mate Uzinić u Nu2:
Kanonizacija nije presudna, Stepinac je već svet…

– Ima li uopće Boga- pitao je Aleksandar Stanković svoga gosta, dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, otvarajući razgovor sa svojim današnjim sugovornikom u emisiji Nedjeljom u 2. Stanković je tu vječitu dvojbu argumentirao podatkom da 16 tisuća djece svakog dana u svijetu umire od gladi, pa je, smatra, u najmanju ruku čudno zašto Bog koji je dobar dopušta zlo nad onima najslabijima.

Odgovor je u Isusu Kristu, rekao je biskup Uzinić , koji se u patnji pridružio svima nama, običnim smrtnicima, jer patnja je kušnja, ona je posljedica grijeha. No, kakvi to grijesi djece čine da ih pogodi zlo, pitanje je s kojim ćemo morati izaći pred Boga, kad ga jednog dana budemo gledali u lice, drži Uzinić.

Neizbježna je bila i tema abortusa, odnosno ocjena Ustavnog suda o pravu žena na pobačaj. Biskup Uzinić smatra da o tom pitanju nije važan stav Crkve, već je ključno  počinje li život začećem ili ne počinje. Činjenica da Ustavni sud oduzima prava ljudskim bićima do deset tjedana starosti, do kada se abortus smatra dozvoljenim, nameće dvojbu kad će i neka druga kategorija ljudi postati obespravljena , veli dubrovački biskup, ocjenjujući kako je na ženama golem teret odgovornosti u takvoj, iznimno traumatičnoj odluci koja nijednoj majci nije po volji, te stoga, ističe, treba pomoći ženama u pravu da se slobodno odluče za život. Inače, odluku Ustavnog suda drži političkom, donesenom po naputku, jer ona podrazumijeva svjetonazorska i moralna pitanja.

Govorilo se i o staroj, ali reaktiviranoj, inicijativi Biskupske konferencije da se zabrani rad nedjeljom, kako bi se omogućilo da obitelj bude na okupu makar taj jedan dan u tjednu, jer, radna nedjelja rastače obitelj, a bez obitelji, kazao je, nema ni profita, ni poreza ni zarade kapitalistima. Razumije se, dodao je biskup, da zabrana rada nedjeljom ne bi bila generalna, jer uvijek postoje poslovi na koje se to ne odnosi, ali to su isključivo oni koje su u službi čovjeka. Sad, je li trgovina takva djelatnost, dvoji Uzinić, veliko je pitanje. Uvjeren je da nije osobiti problem ako se kruh kupi dan ranije, ili bilo što drugo što se u trgovini može nabaviti.

Argument voditelja emisije u prilog nedjeljnog rada trgovačkih centara, kao mjesta na kojima se okuplja obitelj, gdje izlaze roditelji zajedno s djecom, a usput obave i kupnju koju tijekom radnog tjedna ne mogu, biskup nije bio sklon prihvatiti. Jer, rekao je, pitanje je koliko je obitelj na okupu i u takvim centrima, gdje se djeca igraju u posebnim igraonicama, majke obilaze dućane i kupuju, a očevi s društvom sjede u kafiću…

Bilo je spomena i o kanonizaciji Alojzija Stepinca oko koje postoje prijepori i napetosti, napose sa Srpskom pravoslavnom crkvom i političkim elitama u Srbiji. Smeta ga kad se to pitanje politizira, ali što se same Crkve tiče,  to i nije presudno jer Stepinac je već svet- zaključio je Uzinić.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI