Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
KOMENTARI / POLITIKA
Icica Todorić (Foto: Agrokor)

Dario Juričan – platimo misu za Gazdu

Icica Todorić (Foto: Agrokor)

Ivica Todorić (Foto: Agrokor)

‘Gazda’ je opet tema broj jedan u Hrvatskoj. No, ne, ovaj put se ne radi o filmu. Dionice Agrokora, najveće hrvatske tvrtke, na burzi tonu, na naplatu mu dospijevaju krediti, najavljuje se krah.

Iako je procurilo da Agrokor samo za PDV duguje šest milijardi, kolike su ukupne nepodmirene obveze prema državi nitko ne želi reći jer je to u ovom slučaju porezna tajna. Agrokor i Gazda su i ovaj put ‘jednakiji’ od svih hrvatskih poreznih dužnika čija se imena objavljuju na stupu srama Porezne uprave (POVEZNICA).  Tajni su i pokušaji Vlade da se Agrokor spasi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković priznao je danas prilikom dolaska u Sabor da su se s čelnicima Agrokora posljednjih dana u Vladi vodili sastanci iza zatvorenih vrata.  “Predstavnici Vlade, ministri i ja osobno, sastajemo se često s brojnim čelnim ljudima iz hrvatskog gospodarstva i međunarodnih kompanija. Nije nužno sve to na internetu niti treba biti. Apeliram na sve da malo smire loptu. To što mi sada govorimo o nekim sastancima prije par tjedana nije razlog za dramu niti uznemirenost. Agrokor je velika kompanija. Za vođenje je prije svega odgovoran vlasnik i uprava”, kazao je danas hrvatski premijer.

Ivica Todorić (Foto: Agrokor)

Kako se kaže na internetskim stranicama Agrokor koncerna, riječ je o ‘najvećoj hrvatskoj privatnoj kompaniji i jednoj od najjačih kompanija u jugoistočnoj Europi s konsolidiranim ukupnim prihodom od 49 milijardi kuna i s gotovo 60 000 zaposlenika’.
No, iako se posljednjih dana govori o tome kako o Agrokoru ne ovise samo zaposlenici i kooperanti, za sada nema javno obznanjenog plana spašavanja Gazde novcem poreznih obveznika ili prodajom HEP-a. Možda je država nakon 25 godina zaklinjanja u slobodno tržište odustala od spašavanja tvrtke čije su ‘temeljnje korparativne vrijednosti kvaliteta, održivi rast i razvoj te odgovorno poslovanje’ i za čiji uspjeh ‘zaslužni su svi zaposlenici na čelu s Upravom’ (POVEZNICA).

Trebamo li uistinu poslušati premijera i ‘malo smiriti loptu’? Jesu li za stanje u Agrokoru odgovorni oni koji ‘šire loše vijesti’?

Saša Paparela i Dario Juričan (Foto: Tris/H. Pavić)

Kako o Agrokoru danas nitko ništa pouzdano ne može tvrditi, u neznanju ili strahu da će ispasti kako ‘šire pesimizam’, za mišljenje smo upitali Danijela Juričana, novinara koji je zajedno s kolegom Sašom Paparelom, istražio ‘hrvatski san’ i napravio film Gazda, ‘priču o jednom uspjehu i kako se do njega došlo, priču o jednom neuspjehu i kako u njemu živimo’.

– Mi podržavamo Vladin stav da ne treba širiti loše vijesti, iskreno se kajemo što smo filmom doveli u pitanje poduzetnički genij. Mislimo da najmanje što u ovoj situaciji možemo učiniti mi i svi pošteni ljudi u Hrvatskoj je platiti misu za Agrokor – rekao nam je večeras Dario Juričan.

Agrokor je poslijepodne priopćio da zajedno s partnerima analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva te kako ima izrazitu potporu svojih investitora. Možda su ranije čuli za ideju Daria Juričana o investiranju u mise.

Evo filma o ‘Gazdi’ za kojeg ćemo plaćati mise:
https://youtu.be/KUSlWSuPEBk

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI