Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / GRAĐANI / UKRATKO
More 'solarnih ploča' (foto Wikipedia)

Zelena akcija:
Analiza ne-korištenja EU fondova za projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije

More 'solarnih ploča' (foto Wikipedia)

More ‘solarnih ploča’ (foto Wikipedia)

Iz Zelene akcije pozivaju na predstavljanje analize „Korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova za financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“ koja će se održati u petak 03. veljače u 10:00 sati u Klubu Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2.

– Korištenje europskih fondova u ovu svrhu je daleko ispod planiranog, osobito za poticanje obnovljivih izvora energije. Zbog toga je provedena detaljna analiza uspješnosti korištenja sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova koja su na raspolaganju za poticanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u razdoblju od 2014. do 2017. godine. Svrha Analize je poticanje rasprave o mogućim poboljšanjima postojećeg sustava i njegovog okvira, s ciljem povećanja iskorištenja sredstava u razdoblju od 2014. do 2020. godine te bolje pripreme za korištenje sredstava u narednim financijskim razdobljima. U Analizi se ukazuje na propuste u korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova te na koristi koje bi se mogle ostvariti kada bi se ova sredstva namjenski iskoristila. Također, u analizi se predlažu kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere koje daju odgovor na uočene manjkavosti te služe kao poticaj korištenju obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti – ističu u Zelenoj akciji.
Najvažnije elemente Analize predstavit će dr.sc. Maja Božičević Vrhovčak iz DOOR-a (Društvo za oblikovanje održivog razvoja), a komentirat će ih Toni Vidan (potpredsjednik stručne skupine za transport, energetiku i infrastrukturu (Section TEN) Europskog gospodarsko socijalnog odbora i voditelj Energetskog programa Zelene akcije) te Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Nakon uvodnih izlaganja uslijedit će rasprava.
Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI