Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
POLITIKA
Slučaj HAVC: Državna revizija “skida” Hribara

Slučaj HAVC:
Državna revizija “skida” Hribara

Državna revizija u nalazu za 2015. otkrila niz neoravilnosti u radu HAVC-a čiji je novoimenovani Upravni odbor odmah sazvao konstituirajuću sjednicu za ponedjeljak, reklo bi se, ne zbog svoga konstituiranja koliko zbog žurnog "obračuna" s ravnateljem Centra Hrvojem Hribarom ...

Hrvoje Hribar (Foto: HAVC)

Niz nepravilnosti otkriven je u nadzoru Državne revizije u poslovanju Hrvatskog audiovizualnog centra ( HAVC-a ),  što bi,  možda već u ponedjeljak moglo imati za posljedicu smjenu ravnatelja Hrvoja Hribara. Uostalom, novi predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić  najavio je konstituirajuću sjednicu na kojoj će „slučaj Hribar“ , čini se, biti top tema. Što nisu uspjele braniteljske udruge, mogla bi  tako Revizija, ma koliko se Hribar čudio onomu što u rečenom nalazu revizorskog nadzora stoji.

Hribar je za HRT izjavio kako navedene nepravilnosti, koje mu sada ozbiljno ljuljaju stolac, nisu ranije tretirane kao nikakav posebno težak grijeh, a naročito ga smeta što se ignorira činjenica da o programu HAVC-a odlučuje Hrvatsko audiovizualno vijeće, temeljem čijeg mišljenja ravnatelj potpisuje ugovore s korisnicima. Hribar je konsterniran stavom revizije da bi ministar kulture trebao potpisivati odluke vezane za proizvodnju hrvatskog filma.

Inače, u izvješću Državne revizije za 2015. navodi se da je ravnatelj Hribar raspolagao sredstvima iznad 50.000 kuna, temeljem zaključenih ugovora, ali bez odluke Upravnog odbora, a iznosima iznad 200.000 kuna bez suglasnosti Ministarstva kulture kao osnivača. Konstatira se i da nisu opravdani troškovi  namijenjeni financiranju projekata i programa, pa se de facto sugerira da je Hribar ustanovom gospodario neodgovorno i protivno zakonu.

Sasvim neodređeno, uopćeno, na slučaj HAVC je reagirala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, napominjući da će postupati u skladu sa zakonom a nalaze Revizije temeljito proučiti. Ministrica se inače,  nedavno i sama, kao članica Upravnog odbora HAVC-a, našla na udaru one iste braniteljske grupacije koja je prokazivala HAVC bezmalo kao antihrvatsko leglo kriminala, zahtijevajući smjenu ravnatelja Hribara, ali i pokušavajući diskreditirati Obuljen Koržinek kao tada potencijalnu ministricu kulture.

Prvi „udar“ Hribar je uspio preživjeti, ali ovaj najnoviji će teško. Da mu je odmah pakirati kufere i otići s ravnateljske dužnosti , apsolutno je suglasan i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji očekuje od policije i DORH-a otvaranje istrage o radu HAVC-a, a nalaz Revizije smatra nekom vrstom moralne zadovoljštine, jer je, kako je kazao za N1 televiziju, potvrdila upravo ono što je i on sam govorio o radu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI