Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
KULTURA
Povijest hrvatske filmske glazbe: Vinilno izdanje soundtracka filma Gosti iz galaksije

Povijest hrvatske filmske glazbe:
Vinilno izdanje soundtracka filma Gosti iz galaksije

 

Kultni klasik domaćeg filma Gosti iz galaksije, kojega je 1981. godine režirao Oscarom nagrađeni redatelj Dušan Vukotić, nakon 36 godina od svoje kinopremijere, ima i glazbenu premijeru. Soundtrack filma, kojega potpisuje jedan od najvećih domaćih autora filmske glazbe Tomislav Simović, bit će od 1. ožujka dostupan na vinilnoj LP ploči u izdanju riječko-zagrebačke diskografske kuće Fox & His Friends.

Glazba iz filma Gosti iz galaksije dugo je smatrana izgubljenom, no izvorne vrpce su nađene i restaurirane u studiju Cedar Audio u Cambridgeu. Autorski rad Tomislava Simovića sniman je u zimu 1980. godine i prvi je u potpunosti elektronski soundtrack nekoga dugometražnog hrvatskog i jugoslavenskog filma. Izdanje kojega objavljuje Fox & His Friends, otisnuto je u Njemačkoj, na audiofilskom 180-gramskom vinilu.
Ovo po mnogo čemu posebno izdanje uključuje: dvostruki omot, rijetke fotografije iz filma, biografije Dušana Vukotića i Tomislava Simovića, uvodnike ugledne muzikologinje Irene Paulus i filmskoga kritičara Željka Luketića, te poseban poster Ksenije Prohaske koja tumači ulogu svemirske heroine Andre. Svjetsku distribuciju preuzela je poznata nizozemska kuća Clone Records.

Izdavačka kuća Fox & His Friends projekt je udruge Jučer Danas Sutra, platforme za audiovizualna istraživanja iz Zagreba, koja će u svom radu, te posebno u ediciji Zvuk hrvatskog filma, nastaviti objavljivati najznačajnije radove domaćih autora. U planu je  izdavanje ploča s  glazbom Tomislav Simovića za animirani serijal “Profesor Baltazar”, “Maxi Cat”  i Vukotićev “Surogat”.
Za ovo vinilno izdanje odabrane su najvažnije glazbene teme iz filma Gosti iz galaksije. Istraživanje materijala, prvotnu restauraciju i odabir potpisuju Leri Ahel i Željko Luketić, voditelji i vlasnici izdavačke kuće Fox & His Friends. Službeno predstavljanje izdanja uz projekciju filma bit će 17. ožujka u riječkom Art-kinu.

Gosti iz galaksije:Avangardni fantasy s elektronskom glazbom

Gosti iz galaksije  danas se smatra klasikom europskoga i ex-jugoslavenskog žanrovskog filma iz 1981. godine. Nalazi se u mnogim specijaliziranim enciklopedijama znanstvene fantastike i fantasyja, a osvojio je i nekoliko nagrada na filmskim festivalima u Madridu, Trstu i Bruxsellesu.
Domaću publiku i publicistiku prilično je zbunio svojom hrabrom mješavinom dječjeg filma, fantastike i horrora, tako da ga se i danas (neopravdano) zaobilazi u ozbiljnijim analizama. Ipak, u povijesti filma ovog prostora teško je naći bizarniji film od Gostiju iz galaksije: neobični junaci, posjet heroine Andre iz svemira, nudisti koji dočekuju i traže susret s izvanzemaljcima, muškarac koji razvije dojke kako bi nahranio svoje gladno dijete i na koncu, čudovište koje pobije svoje domaćine…
Film je sniman u Dubrovniku, danas omiljenoj lokaciji Igre prijestolja i sličnih visokobudžetnih naslova, dok su interijeri snimljeni u slavnom češkom studiju Barrandov. Koncept i dizajn čudovišta potpisao je Jan Švankmajer, a pored Ljubiše Samardžića, Žarka Potočnjaka i Ksenije Prohaske u filmu glumi i tada mladi debitant Rene Bitorajac. Gosti iz galaksije mogli su se vidjeti u kinima mnogih zemalja, poput tadašnje Čehoslovačke, Zapadne Njemačke, Poljske, Španjolske, Italije i Kube.

Redatelj Dušan Vukotić (1927-1998) Oscarom je nagrađen 1962. godine za svoj Surogat, čime je potaknuto i svjetsko priznanje artističkog fenomena Zagrebačke škole crtanog filma, a glavni glazbeni kompozitor te škole bio je Tomislav Simović (1931-2014), glazbenik rođen u Zagrebu, koji je do svoje smrti potpisao preko 300 glazbenih partitura za film, televiziju i radio. Simović je bio i veliki ljubitelj i majstor jazza, te je sa svojim orkestrom često i nastupao. Vukotić ga je s pravom odabrao za Goste iz galaksije, jer se nije ustručavao koristiti u to vrijeme novu i nepopularnu elektroniku, volio je eksperimentirati zvukovima i nije odobravao stroge podjele na ozbiljnu i popularnu glazbu. Rezultat je iznimno važan pionirski rad koji je otvorio put razvoju elektronske glazbe na domaćim prostorima.
Tomislav Simović smatra se među muzikolozima jednim od najvažnijih autora primijenjene glazbe, njegovi radovi za serije Profesor Baltazar i Maxi Cat dosegli su status hita.  Pisao je  za američki Ear Magazine i tada utjecajnu Filmsku kulturu, držao je akademska predavanja i rado prenosio svoje znanje. Nažalost, njegova uloga u povijesti filmske glazbe nije adekvatno popraćena, te je i ovo izdanje diskografske kuće Fox & His Friends jedan od pokušaja da se ta činjenica ispravi.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI