Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
FILM
Iz filma Dalibora Barića

Vijest kao nacrtana:
Animirani film Dalibora Barića ‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’ kandidat za Oscara!

Iz filma Dalibora Barića

Sjajna vijest, kao nacrtana,  za europsku i hrvatsku kinematografiju, a pogotovo za Dalibora Barića, autora dugometražnog animiranog filma naslova ‘Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa’: njegovo vrsno djelo je kandidat za ovogodišnju nagradu Oscar. Tako bi se nakon punih 59 godina i uspjeha kratkog animiranog filma Surogat Dušana Vukotića, koji je Oscara dobio 1962. godine, isto moglo desiti i Daliboru Bariću.

Vijest o nenadanoj kandidaturu za jednu od najpopularnijih filmskih nagrada koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti iz SAD-a autora s obitelji je zatekla u Pirovcu i, dakako, razveselila čitavu obitelj i prijatelje.

Naime kako piše portal The Wrap, pa prenose drugi svjetski mediji, još prije nekoliko dana činilo se kako će u konkurenciji za najbolji dugometražni animirani film biti svega nekolicina filmova, među kojima su i neki razglašeni i vrlo skupi poput Pixar-ove “Duše”, Cartoon Saloonovih  “Wolfwalkers” itd.

-No, prije par dana su se glasači u toj kategoriji probudili i utvrdili da u utrku ulazi dvostruko više filmova. Umjesto 13 filmova sada ih je 27, a novopridošlice uključuju  i filmove iz Danske, Poljske, Latvije, Južne Koreje  i Indije,  kao i hrvatskog filma s intrigantnim i zbunjujućim naslovom” Slučajna raskošnost prozirnog vodenog rebusa  – pišu među ostalim na portalu The Wrap. 

-Martin se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu. Sara je konceptualna umjetnica. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu. Policija im je na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora. Jer možda ništa od ovog nije istina… – piše u kratkom opisu radnje filma na stranicama HAVC-a. 

No značajna je činjenica kako je film gotovo od početka do kraja Barićevo djelo: on je redatelj, scenarist, autor animacija, glazbe, a njegovo je djelo i kompoziting i montaža. Pri oblikovanju filma su mu pomogli Dino Brazzoduro i Ivan Zelić, a za glasove su uskočili glumice i glumci: Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić.

Kad već navodimo podatke, evo i sljedećih: producent je Ivan Katić, a produkciju je izgurala tvrtka Kaos, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Grada Rijeke. 

Posebno je zanimljiva činjenica kako se u tzv. utrci za istog Oscara,  nalazi Barićev film snimljen s vrlo malo skromnih sredstava , jednako kao i Pixarov film s neuporedivo većim budžetom.

Dakako, novac nije presudan da bi se načinilo dobro filmsko djelo, a o tome se više može doznati u četverominutnoj najavi koju možete vidjeti ispod ove rečenice.

Osebujan Barićev izričaj malo koga će ostaviti bez reakcije, a tako nije ni one koji su ga vidjeli te smjesta smjestili među najbolje filmove u konkurenciji za ovogodišnjeg Oscara. U 80 minuta filma rađenim tehnikama kolaža, rotoskopije i animacije smjenjuju  se dosita dojmljivi prizori. Koristi se tzv. found footageom (arhivsko dobro koje je besplatno dostupno na internetu), privatnim snimljenim materijalima u kojima su djeca, prijatelji, psi , pejzaži medu kojima je rastao i kojima se kreće, te vlastoručni crteži…

Inače, film su već u svoje programe uvrstili brojni festivali: Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju 2020., Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb 2020., Međunarodni filmski festival Lima Alterna 2020., Međunarodni filmski festival u Bogoti 2020., Međunarodni filmski festival u Solunu 2020., Međunarodni festival animiranog filma u Bucheonu 2020., Festival europskog filma u Sevilli 2020., Festival autorskog filma 2020., Međunarodni festival animiranog filma Animateka 2020., Međunarodni filmski festival Novos Cinemas 2020., gdje je dobio posebno priznanje, te Filmski festival u Trstu 2021.

Dalibor Barić (1974) multimedijski je umjetnik i autor je kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova, glazbenih spotova (Bilk, Vuneni, Pips, Chips & Videoclips, Ante Perković), festivalskih špica (Motovun Film Festival), stripova (u Libri Liberi), instalacija, crteža i kolaža. Bavi se glazbom, nastupa kao VJ, a 2019. sudjelovao je u Animafestu Zagreb kao član žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma. Iza njega je pozamašna filmografija: Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa (2020), Astronaut od perolaka (2017), Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji (2015), Amnezijak na plaži (2013), Marienbad First Aid Kit (2013), The Spectres of Veronica (2011), New Hippie Future (2011), Pain So Light That Appears As Tickle (2010), The Mind from Nowhere (2010), The Horror of Dracula (2010), Ghost Porn in Ectoplasm! But How? (2010), Nymph Gloss Atari (2010).

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI