Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
POLITIKA
Petar Baranović (Foto: Tris/H. Pavić)

Petar Baranović:
‘U uređenoj demokraciji gradonačelnik bi nakon fijaska s Jadranskom bankom dao ostavku’

Petar Baranović (Foto: Tris/H. Pavić)

Petar Baranović (Foto: Tris/H. Pavić)

Gubitak pet milijuna kuna javnog poduzeća Vodovod i odvodnja Šibenik uloženog u dionice propale Jadranske banke bila je tema konferencije za novinare gradskog vijećnika Narodne stranke – Reformista  Petra Baranovića, koji je zatražio odgovornost zbog rasipanja javnog novca.

– Prije nekih dvije godine poduzeće Vodovod i odvodnja je ušlo u jedan čudan potez za javno poduzeće i u vrijednosti od pet milijuna kuna kupila dionice banke koja je već dugi niz godina bila tema zbog vrlo kontroverznog poslovanja, na koje sam upozoravao u doba dok sam još obnašao dužnost saborskog zastupnika. Međutim, bez obzira na kontroverze u poslovanju i na sve najave struke javno poduzeće je novcem građana ušlo u jedan špekulativni posao s dionicama koji je završio fijaskom. Nad bankom je otvoren postupak sanacije, a pet milijuna kuna novca građana ovoga grada je isparano i upropašteno – rekao je Baranović.
Podsjetio je kako su ljudi iz struke i gradski vijećnici upozoravali aktualnog gradonačelnika dr. Željka Burića da se radi o lošem poslovnom potezu, kao i na gradonačelnikov odgovor na ta upozorenja dat medijima i Gradskom vijeću. ‘Odgovorno tvrdim da Jadranska banka Šibenik neće propasti, a Vodovod će na dionicama banke i zaraditi’, ponavljao je tada gradonačelnik Burić, a Baranović sada od njega traži objasni gdje je danas odgovornost za te odgovorne tvrdnje.

– Otvoreno pozivam dr. Željka Burića da objasni građanima ovu situaciju i da kaže gdje je ta odgovornost. Tko je odgovoran, neka se dogovore u ovoj vertikali između Skupštine, Uprave i Nadzornog odbora. Bilo bi pristojno da se građanima, o čijem se novcu radi, objasni što se dogodilo. Neka se objasni zašto se novac Vodovoda umjesto u projekte, koji su već godinama na čekanju, uložio u špekulativne poslove – rekao je Baranović.
Po njemu, radi se o jako velikom iznosu, ako se usporedi s iznosima koje Grada izdvaja, primjerice, za stipendije učenika (300.000 kuna) ili sport (3,8 milijuna), kojim su se, među ostalim, mogli riješiti i gorući problemi šibenske vodoopskrbe.
– Netko se igrao javnim novcem. Sad bi bilo pristojno da odgovori na neka pitanja, mada je moja procjena da će se vrlo vjerojatno držati zaklona zida vaših kolega novinara kojeg je posložio u gradsku upravu da mu peglaju riječi. I da će mu Krešimir Macan možda savjetovati da šuti. Ako sam krivo procijenio bit će mi zadovoljstvo čuti njegov odgovor pa na njega dati repliku da vidimo ima li hrabrosti prokomentirati svoje odgovorne tvrdnje od prije dvije godine. U nekoj uređenoj demokraciji čovjek koji je politički odgovoran za ovakav financijski fijasko s javnim novcem ne samo da se ne bi kandidirao na sljedećim izborima, nego bi dao ostavku – rekao je Baranović.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI