Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
IZDVOJENO
papa Frane s janjetom oko vrata u siječnju 2014. godine u predgrađu Rima (foto printscreen)

Papa Frane (80):
Netko kaže ‘Ja sam veliki katolik, idem redovito na misu’, a izrabljuje ljude, bavi se prljavim poslovima…

papa Frane s janjetom oko vrata u siječnju 2014. godine u predgrađu Rima (foto printscreen)

 

Papa Frane (80) s janjetom oko vrata u siječnju 2014. godine u predgrađu Rima (foto printscreen)

– Što je skandal? Skandal je govoriti jedno, a činiti drugo. To je dvostruki život. Dvostruki život. Dvostruki život je kada netko kaže: ‘Ja sam veliki katolik. Redovito idem na mise. Ja pripadam toj i toj organizaciji… Ali moj život nije kršćanski. Ne plaćam radnike pošteno. Izrabljujem ljude. Bavim se prljavim poslovima. Perem novac’. Jako veliki broj kršćana je takav, i oni sablažnjavaju druge ljude. Koliko puta smo samo čuli – mnogi od nas – u svom susjedstvu i posvuda drugdje kako neko kaže: Bolje je biti ateist nego takav katolik. To je to. Skandal. Dovoljno je pogledati vijesti na televiziji, pročitati novine… – kazao je Papa Frane (80) jučer u crkvi Sv. Marte u Vatikanu, sudeći prema izvještaju na talijanskim stranicama Vatikanskog radija.

Neki mediji nisu prenijeli ili su reducirali ove riječi Papa Franje ili Frane, kako ga zovu u Dalmaciji, kao i više puta do sada kada je katolički čelnik otvoreno kritizirao licemjerje i nečovječno ponašanje među ljudima koji se nazivaju kršćanima, te častohleplje, strast za zgrtanjem golemih materijalnih dobara, seksualne skandale i druge negativne pojave u crkvi kojoj je na čelu. Nije tajna kako dijelu hrvatskog klera ovakve kritike nisu po volji, pa onda kritiziraju nadređenog koji ih kritizira, odnosno svojeg katoličkog šefa Papu. Tako je ovu vijest u nešto manjem opsegu prenijela i hrvatska inačica Vatikanskog radija, no nije vidljiva u drugim domaćim medijima s katoličkim predznakom (Glas koncila, Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija).   No izvorno su naširoko objavljene na talijanskoj (gdje postoji i audio zapis), te na engleskim (poveznica) i nekim drugim stranicama Radio Vatikana, pa su ih prenijele neke svjetske novinske agencije.
U izvornom izvještaju Papa je potom dao primjer poduzeća koje je bilo na rubu propasti…
– Vlasnici su htjeli izbjeći štrajk, no tvrtki dalje nije išlo dobro, pa su radnici htjeli razgovarati s rukovodstvom poduzeća. Ljudi, radnici, nisu imali dovoljno novca za svoje svakodnevne životne potrebe. A istodobno je čelnik njihove kompanije, katolik, zimske praznike provodio na nekoj plaži na Srednjem Istoku, a ljudi su to znali. To je skandal – ustvrdio je šef svih katolika Papa.

Papa – veći katolik od Pape

Bilo bi korisno da su takvo što, makar to i ne mislili, govorili i prijašnje Pape, posebice uoči i za vrijeme privatizacije u Hrvatskoj i drugdje. Ili da su barem slično govorili hrvatski biskupi onima koji u zagrebačkoj katedrali na božićnim i uskrsnim misama redovito sjede u prvim redovima. U svakom slučaju, papa Frane ili Franjo je nastavio služeći se mogućim scenarijem u kojem tobožnji  kršćani nakon smrti  stižu na rajski prijavni šalter, no tamo od Isusa dobiju odbijenicu:
– Isus je u evanđelju govorio o takvim skandalima (sablaznima) bez da je upotrijebio riječ skandal. Ali je jasno: vi ćete otići na vrata raja i pokucati, pa ćete reći: ‘Evo me gospodine! Zar se ne sjećaš? Bio sam blizu tebe, išao sam u crkvu, pripadao sam toj i toj organizaciji, činio sam to… Zar se ne sjećaš svih mojih prinosa koje sam ti davao?’ A Isus će reći: Da, sjećam se. Prinosi. Svi su bili prljavi. Svi oteti i ukradeni od siromašnih. Ne poznajem te’. To će biti Isusov odgovor svima onima koji žive dvostruki život – zaključio je Papa Frane zaključkom kakav bi trebao zabrinuti i neke političke, crkvene i gospodarske velikodostojnike u Hrvatskoj.
Neko bi mogao reći za ovoga Papu kako za sebe misli ‘da je veći katolik od Pape‘.
Šalu na stranu – ako nekoga zanima što je još aktualni Papa govorio (a valjda to i misli) o negativnim zbivanjima u svijetu i svojemu dvorištu, gomilanju bogatstva među svećenstvom, naplaćivanju crkvenih usluga, krštenja, vjenčanja, blagoslova… itd., to može pročitati i u tekstu I Papa protiv tarifnog sustava za oproste, vjenčanja i sprovode: Isus otkupljuje besplatno, crkve ne smiju postati trgovine.
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI