Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
KULTURA / UKRATKO
Hrvatski filmovi na 67. Berlinaleu

Hrvatski filmovi na 67. Berlinaleu

Na 67. Berlinaleu svjetske će premijere imati dva hrvatska kratkometražna filma: U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović i Ježeva kuća Eve Cvijanović.

Na Međunarodnom filmskom festivaul u Berlinu, koje će se održati od 9. do 19. veljače, U plavetnilo i Ježeva kuća, se prikazuju u programu Generation. Riječ je o natjecateljskom program Berlinalea u kojem se prikazuju filmovi koji su tematski i estetski posvećeni djeci i mladima. Program se sastoji od cjelina Generation Kplus i Generation 14plus, najboljim filmovima dodjeljuju se Kristalni medvjedi i novčane nagrade, a svake ga godine posjeti više od 65.000 gledatelja.
U programu Generation Kplus prikazat će se animirani film Ježeva kuća, inače prva suradnja kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i neke hrvatske produkcijske kuće u posljednjih 40 godina. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio), a uz Ivanu Bošnjak i Thomasa Johnsona, autore uspješnog lutka-filma Simulacra (2014) koji su ovdje bili zaduženi za modeliranje lutaka, na animaciji je radio i slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona.
U sekciji Generation 14plus prikazat će se U plavetnilo, kratkometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović. Producenti filma su Barbara Vekarić i Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production), a film je kao projekt razvijan na Short Film Stationu u sklopu programa Berlinale Talents 2016.
Berlinale Talents je platforma usmjerena umrežavanju i usavršavanju mladih filmskih profesionalaca, a na njoj će se ove godine predstaviti Luka Venturin, producent iz produkcijske kuće Sekvenca te jedan od producenata kratkometražnog filma Piknik, koji je osvojio Nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratkometražni film 2015. godine.
U sklopu festivala održava se i sajam audiovizualne industrije Europski filmski sajam (European Film Market, EFM) na kojem će Hrvatski audiovizualni centar imati svoj štand u muzeju Martin-Gropius-Bau, gdje će zainteresirani festivalski selektori, distributeri i ostali filmski profesionalci moći dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija What’s Cooking in Croatia? usmjerena na promociju i plasman novijih hrvatskih naslova svih rodova i vrsta.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI