Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
KULTURA / UKRATKO
Animirani film “Ježeva kuća” nominiran za prestižnu nagradu “Annie”

Animirani film “Ježeva kuća” nominiran za prestižnu nagradu “Annie”

Za najznačajniju američku nagradu za postignuća u animaciji film Eve Cvijanović Ježeva kuća nominiran je u kategoriji kratkometražnog filma.

“Annie” je nagrada koju od 1972. dodijeljuje ASIFA-Hollywood, podružnica Međunarodnog udruženja animiranog filma Los Angeles. U svojim je početcima ona predstavljala priznanje za životno djelo, a od 1992. dodijeljuje se pojedinačnim filmskim naslovima.
Ove se godine za “Annie” u kategoriji kratkometražnog animiranog filma uz hrvatsku manjinsku koprodukciju Ježeva kuća Eve Cvijanović (hrvatski koproducent je Bonobostudio) natječu i filmovi: Draga košarko (Dear Basketbal) veterana animacije Glena Keanea i zvijezde košarkaškog kluba Los Angeles Lakers Kobea Bryanta, Negativni prostor (Negativ Space) u produkciji IKKI Filmsa i Mauel Cam studija, Lešinari (Scavengers) studija Timouse i Adult Swimm te Jaguarov sin (Son of Jaguar) Google Spotlight studija u režiji Jorgea Gutierreza.
Da se radi o zaista izvanrednom uspjehu dodatno potvrđuje činjenica kako je najviše nominacija među filmskim studijima ove godine pripalo DreamWorksu (22), Disneyju (18) i  Pixaru (15). Svi dobitnici bit će proglašeni na 45. po redu dodjeli  ‘Annie’ nagrada koja će se održat u subotu, 3. veljače 2018. u Los Angelesu.

Ježeva kućica i još dvije manjinske hrvatske produkcije na prestižnom Sundance festivalu

Ježeva kuća se, uz nominaciju za nagradu “Annie” te osvojene 24 nagrade na festivalima, može pohvaliti i ulaskom u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Filmskog festivala Sundance, jedne od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, koju je 1984. godine osnovao Robert Redford.
U istoj konkurenciji  Sundance festivala su još dva filma manjinske hrvatske produkcije: igrani Deer Boy te animirani  Manivald, također u režiji žena.
Deer Boy redateljice i scenaristice Katarzyne Gondek nastao je u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji u kojoj je s hrvatske strane sudjelovala Filmska udruga Motion. Film je premijerno prikazan na festivalu u Krakówu krajem svibnja, a riječ je o kombinaciji žanrova horora i bajke, uz elemente apsurdnog humora. Direktor fotografije je Maciej Twardowski, producenti filma su Paweł Kosuń i Agnieszka Janowska, a montažu potpisuje Jarosław Piekarski. Od hrvatske ekipe na filmu su radili koproducentica Barbara Vekarić i dizajner zvuka Ivan ZelićDeer Boy je horor bajka o instinktima, prvom lovu, krvi i prirodi. Nakon što se u obitelji lovca rodi sin s jelenovim rogovima, roditeljska toplina miješa se s gađenjem, snovi sa stvarnošću, a dječja nevinost s lekcijama o ubijanju. Glavne uloge nose Janusz Chabior, Katarzyna Śnieżka Sobiszewska, Eryk Maj, Mieszko Czachor i Andrzej Adamczak, dok su Doris Šarić-KukuljicaIvan Mokrović i Kristijan Ugrina davali glasove.
Animirani film Manivald redateljice Chintis Lundgren nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij, a riječ je o istoj autorskoj ekipi koja je radila na višestruko nagrađenom animiranom filmu Život s Hermanom H. RottomManivald je do sada prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.
Sva tri naslova sufinanciana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
Filmski festival Sundance održava se od 18. do 28. siječnja 2018. u Park Cityju u saveznoj američkoj državi Utah, a sve detalje o festivalu potražite ovdje.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI