Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
KULTURA
Špuga s Paga (Snimka zaslona)

Duh otoka na filmu – bura i jugo ovdje nisu jedini hobi

Špuga s Paga (Snimka zaslona)

Špuga s Paga (Snimka zaslona)

U sklopu radionice Otoci 2016 riječke Udruge Filmaktiv mladi otočani i otočanke s Krka, Murtera, Cresa i Paga naučili su tijekom jeseni kako izraditi kratki dokumentarni, namjenski i eksperimentalni video.

Radionice, koje su ovisno o lokacijama izvođene od svibnja do prosinca, za cilj su imale decentraliziranim modelom suradnje utjecati na uključivanje mladih iz izoliranih manjih zajednica kakve su otoci u proces proizvodnje kulturnih sadržaja. U tom smislu, suradnja je ostvarena s lokalnim organizacijama civilnog društva, udrugom Kreativni Krk (Krk), Ruta (Cres), Argonauta (Murter) i Bataja (Pag), a njen rezultat je objavljen na nastali Vimeo kanalu Udruge Filmaktiv.

Pažani Hrvoje Magaš, Elvis Šmit, Matej Badurina, Nikola Donadić i Paulo Portada napravili su vrlo dojmljiv film, bez puno priče koji od gledatelja ne zahtijeva savladavanje dijalekta, ali …


Murterski film je ništa manje dojmljiv, ali ipak traži poznavanje dijalekta, murterskog sa stranim naglaskom. A to je zapravo murterska svakodnevnica. Partner Filmaktiva na Murteru je bila Udruga Argonauta, koja na svojim brojnim projektima već dugi niz godina ima angažirane djevojke i mladiće iz čitave Europe. I šire. Tako je i u filmu Murterske kronike zapravo posve normalno da intervju sa zamišljenim likom otoka Murtera (Luka Vodopija) radi mlada Španjolka Eva Lozano, volonterka  Argonautinog projekta Infocentar za mlade O. Točka.

Iako je na otoku boravila samo nekoliko mjeseci, od srpnja prošle godine do neki dan, mlada Madrižanka uspjela je na hrvatskom jeziku odraditi kratki razgovor s imaginarnim likom i kroz priču o kavi na Hramini, o Kornatima, turizmu, ribi, šparogama… proniknuti duh ovog otoka. Uz Evu Lozano i Luku Vodopiju na filmu su radili i Marieta Baričević, Rea Budić, MaŁgorzata Serwatka i Sanja Tabori.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI