Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
KULTURA / PRIJENOS
Blixa Bargeld (Foto: Ivan Gundić)

Blixa Bargeld:
Očekujemo da ćemo biti u pokretu otpora. Aktivno.

Blixa Bargeld (Foto: Ivan Gundić)

Blixa Bargeld (Foto: Ivan Gundić)

Blixa Bargeld, pjevač glasovitog njemačkog benda Einstürzende Neubauten, te bliski suradnik Nicka Cavea iz banda The Bad Seeds održao je koncert s Tehom Teardom u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo. Jutro poslije intervjuirao ga je kolega Ivan Laić s portala Ravno do dna.  Intervju u kojem Bargeld govori o mnogočemu, pa tako i o ljetovanju u Hrvatskoj i svakodnevnom putovanju na plažu kraj Omiša, u cijelosti pročitajte u izvorniku na portalu Ravno do dna. Kao uvod, prenosimo mali dio razgovora u kojem Blixa B. najavljuje kako će se uključiti u ‘pokret otpora‘,  jer očekuje kako će se u svijetu ‘situacija pogoršati‘…

Niste dobili priliku svirati „Defenestrazioni”, pjesmu u kojoj se rugate intervjuima poput ovoga, a koju završavate sa nekom vrstom populističkog političkog govora: „Svi ćemo zauvijek živjeti… itd.“ Može li se reći da ste predvidjeli uspon autoritarnog populizma kakav vidimo u SAD-u, ali i u Europi?
Blixa Bargeld: Nisam predvidio ništa. U toj pjesmi ih ismijavam. Zabavno je što je isti govor izgovaram dvaput, jednom kao Mussolini, a zatim ponovljam iste riječi na engleskom jeziku, a kad ih govorim u drugom krugu, nitko ne bi rekao da je riječ o populističkom govoru, već postaje nešto sasvim drugo. Ne zbog jezika, već zbog izvedbe. Charlie Chaplin u „Velikom diktatoru“ drži populistički nonesense govor bez ijedne stvarne riječi. Sve je u načinu izvođenja.
Budući da ste iz Berlina, jamačno znate ponešto o zidovima i njihovom rušenju. Čini se da živimo u doba kada se zidovi ponovno grade. Ima li umjetnik dužnost govoriti protiv toga ili je umjetnost iznad svega toga?
Blixa Bargeld: Ima jedna pjesma u koju sam se stvarno zaljubio prije nekoliko godina, američke pjevačice imena Anaïs Mitchell, a zove se „Why We Build the Wall”. Zavolio sam tu pjesmu kada je izašla, a ljudi je sada otkrivaju zbog teme. Riječ je o verziji priče o Orfeju i Euridici u Hada, a kralj Hada pjeva: “Djeco moja, djeco moja, zašto gradimo zid?” “Da bi se zaštitili od neprijatelja. A tko je neprijatelj?“ itd., Poslušajte je, svidjet će vam se, sjajna je. Imam li dužnost progovoriti? Nedavno sam pričao sa ženom i zaključili smo da nam predstoji život otpora u nekom trenutku. Očekujemo da će se situacija pogoršati, očekujemo da ćemo biti u pokretu otpora. Aktivno. Ne znam moram li govoriti, ali znam da se aktivno moram oduprijeti.
Što je još Blixa Bargeld rekao u Zagrebu, pročitajte OVDJE. 
A ispod ove rečenice poslušajte jednu pjesmu:

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI