Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
IZDVOJENO
Svjetleća Anne Frank  u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Zaokret:
Dvostruka izložba Anne Frank – na reklamnim panoima i u Muzeju pobjede

Svjetleća Anne Frank u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

‘Svjetleća’ Anne Frank u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Neobičan zaokret u Šibeniku. Dio ‘nepoćudne’ međunarodne izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ koji je inicijalno bio postavljen u Tehničkoj školi u Šibeniku pa je onda naprasno uklonjen iz već poznatih razloga (vidi TRIS), večeras se odjednom pojavio na šibenskoj rivi i na gradskim ulicama, a sutra će, neovisno o toj uličnoj izložbi, biti postavljen i u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu.

O čemu se radi? Otkud sada dvostruka izložba ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’?
Naime, prva je postavljena na nekolicini reklamnih svjetlećih panela, a na kojima se obično reklamiraju paste za zube, američki lanac prodavaonica brze prehrane, parfemi i slično. Na svakom od panela posvećenih Anni Frank na vrhu piše ‘Nacional’. Jedna je, na žalost, postavljena pomalo nespretno, usred kružnog toka na rivi, te je se može razgledati – iz grmlja.
– ‘Naciona’l je ponovo odlučio učiniti dostupnima široj javnosti. Fotografije i prateći tekst sa tih panoa nalaze se u formatu City light plakata – obavještavaju na stranicama tjednika ‘Nacional’, koji je inicirao svjetleću izložbu o zločinima u 2. svjetskom ratu.

Što ovo piše? (foto TRIS/G. Šimac)

– Nacional se na taj korak odlučio jer smatra moralno nepodnošljivim da se postavljanje izložbe u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta bilo čime uvjetuje. Ponajmanje sugeriranim tezama da se podsjećanje na žrtve Holokausta treba obaviti ili unutar sveobuhvatne osude svih totalitarizama, ili nikako. Upravo u argumentaciji kojom se taj skandalozni potez pokušava opravdati pronašli smo dodatnu motivaciju da reagiramo. Suštinski govoreći micanje te izložbe prvorazredna je svinjarija. Zato smo investiranjem u vraćanje postava dijela te izložbe htjeli poručiti da takva neprimjerena postupanja imaju svoju alternativu. Hrvatska ima i svoje drugo lice – pojašnjava Berislav Jelinić, glavni urednik ‘Nacionala’.
Čini se kako je Anne Frank i njezina tragična sudbina nenadano postala zanimljiv sadržaj i za svjetleće reklamne panoe. U Zajednici udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije odmah su po izbijanju izložbenog skandala najavili kako će u nedavno otvorenom Muzeju pobjede postaviti neželjene panoe, pa će to učiniti sutra s početkom u 19 sati.

Izložba u grmlju (foto TRIS/G. Šimac)

– Obavještavamo Vas da smo u suradnji s udrugom HERMES uspješno dogovorili na sutrašnjem obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu prikazati i lokalne panele izložbe o stradanjima nevinih žrtava u II. svjetskom ratu na području Hrvatske, a koji su zajedno s ostatkom izložbe bili povučeni iz Tehničke škole u Šibeniku – kaže Zoran Restović, predsjednik ZUABA Šibensko-kninske županije.
Osim izložbe, u Muzeju pobjede će se sutra čitati ulomci iz knjige Dnevnik Anne Frank, a bit će prikazan i film o njezinom životu.
Kad je već tako, evo u nastavku i naš prilog: treća, svojevrsna virtualna izložba panela koji su bili sporni jednom ravnatelju jedne srednje škole, tj. obrazovne ustanove.
Pogledajte je ovdje: Hrvatski lokalni paneli.
* U međuvremenu je pristiglo i priopćenje HERMES-a, organizatora izvorne izložbe, u kojem napominju da nisu sudionici ‘Nacionalove’ izložbe, te mole da se ne produbljuju podjele u hrvatskom društvu. Cjelovito priopćenje možete pročitati na ovoj poveznici.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI