Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
FAIRPRESS
Turska novinarka osuđena na šest godina zatvora zbog svojih knjiga: ‘Ni državna vlast ni diktatura ne može nadjačati sjaj istine’

Turska novinarka osuđena na šest godina zatvora zbog svojih knjiga:
‘Ni državna vlast ni diktatura ne može nadjačati sjaj istine’

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom ćemo portalu svakodnevno prenositi tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

Piše: Kristina Markalaus, Fairpress.eu

Istanbulski sud prošloga je tjedna osudio kurdsku novinarku i spisateljicu Arzu Demir na šest godina zatvora zbog njezine dvije knjige. Riječ je o novinarki koja se novinarstvom bavi od 1998. godine te se uglavnom bavila temama vezanim za Kurde, ljudska prava i rodna pitanja, a trenutačno radi za novinske agencije kao što su ETHA i ANF, kojima je zabranjen pristup putem interneta u Turskoj, a ANF-u je zabranjeno otvaranje ureda u Turskoj, kako nam je objasnila Arzu.
Zbog dvije knjige koje sam napisala, “Revolutions’s Rojava Face” i “Mountain’s Women  Faces”, osuđena sam na šest godina zatvora s optužbom za “širenje propagande za PKK i MLKP”. Obje knjige zabranjene su prodavati i distribuirati u Turskoj,  Arzu Demir za Fairpress.
Arzu Demir se u tekstu koji nam je poslala osvrnula na procese koji se vode protiv nje te se dotaknula tema svojih knjiga koje su zabranjene.
Osporit ćemo odluku na Vrhovnom sudu, ali moji odvjetnici misle da će u najviše dva mjeseca moja kazna biti odobrena, tako da sam u opasnosti da budem zatvorena u roku od dva mjeseca. Također, imam još dva slučaja zbog mojih novinskih izvještaja i objavljenih intervjua koji su isto tako na rubu odluke za optužbu širenja propagande i “hvaljenja zločina i kaznenih djela”. Osim toga, uhićena sam s još 13 kolega/ica u prosincu 2011. godine, a kao rezultat tog uhićenja suočena sam s još jednim procesom koji je u tijeku pod optužbom za  “članstvo u KCK novinarskom odboru”.
Za portretiranje likova u “Mountain’s Women Faces”, posjetila sam gerilske zone Južnog Kurdistana 2011. godine te sam ostala sa ženama gerilkama deset dana i to su bili dani “mirnog procesa”. Za pripremu “Revolution’s Rojava Face”, posjetila sam Rojavu dva puta te sam ukupno dva mjeseca provela u Efrinu i Cizreu u tri različita vremenska  odsječka.
U “Mountain’s Women Faces” Demir je analizirala rodne uloge u PKK-u kroz usmene povijesti 11 gerilki, nastojeći propitati kako kurdske žene vide rat, mirovni proces, slobodu, ljubav i seksualnost i slične teme.  “Revolution’s Rojava Face” je pak knjiga sastavljena od fotografija, intervjua i terenskih zapažanja koja pokušava objasniti kako je konstruiran novi život u područjima roda, obrane, gospodarstva i pravosuđa u kurdskoj enklavi u Siriji (Rojava). Obje knjige bile su bestseleri kada su zabranjene.
Nadalje, Demir se dotaknula razloga njezinog pisanja.
Vjerujem da je novinar/ka dužna ispunjavati pravo ljudi na primanje vijesti. Dodatno, kao socijalistkinja bila sam znatiželjna u pogledu novog života koji se pojavljuje u Rojavi i bila sam svjedokinja revolucije. Kao žena, željela sam proširiti svoju riječ i svjedočanstvo o tome kako su sve te žene postigle svoju slobodu.
Osvrnula se na politiku koju provodi Erdogan te posljedice koje ona ima za novinare u državi koju se često opisuje riječima “najveći zatvor za novinare na svijetu”.
S početkom rata, vlada i Erdogan pokrenuli su novu historiografiju, putem koje pokušavaju kreirati vlastitu istinu i realnost s ciljem postizanja hegemonije. Baš iz tog razloga, oni su u borbi s novinarima/kama, piscima i spisateljicama, akademicima i akademkinjama, a time i s njihovim radom i knjigama. Upravo zbog toga, više od 150 novinara i novinarki je u zatvoru. Deseci novina, televizija, radija je zabranjeno na račun činjenice izvanrednog stanja.
Znam da se državna vlast ne zamara sa mnom. S druge strane, sve dok ne budem odustala slijediti istinu i stvarnost, ja sam ona s kojom se zamaraju, kao i sa svim onima koji slijede ovaj put. Ali ja vjerujem u istinu koja je univerzalna, ni državna vlast ni diktatura ne može nadjačati njezin sjaj.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI