Platforma 112  je ispred Hrvatskog sabora održala konferenciju za medije i predstavila svoj osvrt na prvih sto dana rada Vlade Andreja Plenkovića. Prenosimo njihovo priopćenje, a na kraju teksta je i poveznica na opširniji osvrt na 100 dana vladavine HDZ-a i Mosta.

“Iako se načelno može pohvaliti djelomično odustajanje od modela neliberalne demokracije, dosadašnje djelovanje Vlade premijera Plenkovića otvorilo je nova pitanja i pokazalo razloge za zabrinutost organizacijama koje se bave temeljnim ljudskih pravima i zagovaraju jačanje demokratske političke kulture u Hrvatskoj.”, naglašava se o osvrtu.

Kao pozitivne promjene u radu Vlade, Platforma 112 ističe djelomično odustajanje od modela vladanja neliberalne demokracije, odustajanje od daljnjih proračunskih rezova u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti te podnošenje izvještaja premijera Hrvatskom saboru o održanim sastancima Europskog vijeća.
S druge strane, otvorena su nova zabrinjavajuća pitanja i pokazani razlozi za zabrinutost organizacija koje se bave temeljnim ljudskih pravima i zagovaraju jačanje demokratske političke kulture u Hrvatskoj.
Umjesto da Vlada jača integritet i transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, popravljajući time nastale ožiljke na demokraciji i političkom sustavu tijekom prošle Vlade, svojim nečinjenjem i ova Vlada ugrožava povjerenje građana u tijela javne vlasti, a politička odgovornost prema građanima još više blijedi. Stoga Platforma 112 kritizira nedostatak jasnog i nedvosmislenog odnosa prema zločinačkom režimu tzv. NDH, nedopustivi politički pritisak na rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, omalovažavanje znanstvenog rada i ignoriranje Odluke Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, izostanak nastavka provedbe kurikularne reforme, kao i ignoriranje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Također se kao problematično ističe nerješavanje problema financijske blokade računa građana putem ovršnih postupaka zbog čega je gotovo 10 % ukupne populacije u blokadi te što će se u dijelu promjena poreza na dohodak povećati dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj.
Kao vrlo zabrinjavajuće tendencije, Platforma 112 ističe i činjenicu da Vlada ne objavljuje dnevni red i materijale za sjednice bar dan ranije te što ne održava redovite konferencije za novinare. Posebno brine što je porezna reforma donesena bez procjene učinaka propisa i bez savjetovanja sa zainteresiranom javnosti. Jedan od poteza nove Vlade koji je stvorio velike debate u javnosti je najava prodaje 25% HEP-a. Smatramo da umjesto štetne prodaje bilo kojeg udjela HEP-a, njemu treba stručno i odlučno vodstvo i demokratizacija upravljanja koja će uključivati pojačanu društvenu kontrolu od strane građana/ki, sindikata i organizacija civilnog društva. Stoga Platforma 112 poziva da se konačne odluke o budućnosti HEP-a i INA-e donesu tek nakon široke javne i stručne rasprave o nacionalnoj energetskoj politici.
Cijeli osvrt dostupan je ovdje.