Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
IZDVOJENO
(Foto: Hrvoslav Pavić)

Oproštaj od Mladena Bjažića:
‘Nakon svih nevera, ostao je čist, neokaljan i uspravan’

(Foto: Hrvoslav Pavić)

(Foto: Hrvoslav Pavić)

U Gradskoj vijećnici u Šibeniku održana je komemoracija za Mladena Bjažića, književnika i novinara koji je preminuo u utorak, u 93. godini života. Od ovog velikana pisane riječi, dugogodišnjeg urednika u Dječjem programu Televizije Zagreb, pokretača legendarnog Plavog Vjesnika, ali i pionira strip-izdavaštva u nas, oprostili su se prijatelji i suradnici, gradski čelnici i kulturni djelatnici.

Oproštaj od Mladena Bjažića najemotivnije su doživjeli njegovi najbliži prijatelji i kolege, poput redatelja i prevoditelja Pere Mioča, koji je istaknuo da je danas tužan dan, ali i dan ponosa. – Proživjeti 93 godine, proći kroz nevere kroz koje je prošao, a ostati čist, neokaljan i uspravan, privilegija je rijetkih. Zbog toga njegova obitelj i prijatelji mogu biti ponosni.
U ime Grada Šibenika govorio je gradonačelnik Željko Burić, ispred Mjesnog odbora Zlarin riječ je uzeo Toni Biberica, a posebno emotivan bio je Zvonko Varošanec, koji se od Bjažića oprostio u ime djelatnika HRT-a. – Puno sam nastupao zajedno s Mladenom za djecu. Jednog dana je predložio da nastup naplaćujemo po pet kuna. A kad smo prikupili novac i dodali još nešto svoga, odveo je svu djecu na sladoled. Bila je to nezaboravna slika, Mladen Bjažić na čelu kolone, a iza njega sva zlarinska djeca sa sladoledima – prisjetio se Varošanec.
– Napustio nas je Mladen Bjažić, ali je li nas napustio? – retorički se upitao akademik Jakša Fiamengo. – Osjećate li da je u svakome od nas ostao barem dio njega? I da to neće biti samo za danas, nego znatno duže. Zadužio nas je, inficirao nas je svojom jednostavnošću, optimizmom i ljubavlju za čovjeka, posebno za djecu.
Mladen Bjažić jučer je sahranjen u rodnom Zlarinu, na dan kad bi proslavio 93. rođendan.

(Foto: Hrvoslav Pavić)

 

Tags:

VEZANE VIJESTI