Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
KULTURA
Arhiva: Skupna fotografija sudionika s  prošlih susreta (Foto: Tris/H. Pavić)

Književni susreti na Zlarinu – makedonskim, bosanskim i hrvatskim piscima dogodine se pridružuju i kolege iz Bugarske, Slovenije i Austrije

Arhiva: Skupna fotografija sudionika s prošlih susreta (Foto: Tris/H. Pavić)

Na Zlarinu su večeras započeli treći po redu međunarodni književni susreti “Sa otoka na kopnu, ka otoka na moru”. Istaknute spisateljice i spisatelji iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, te iz Hrvatske na otoku se okupljaju zahvaljujući udruzi “Hrvatsko-makedonska tangenta”, koja već sada najavljuje kako kako se susreti dogodine šire s Balkana prema Europi.

Predsjednik Tangente Sašo Georievski na početku skupa je podsjetio kako je ideja okupljanja prije šest godina potekla od nedavno preminulog Predraga Matvejevića, a inicijativu su sa puno elana i entuzijazma prihvatili i proveli hrvatsko-makedonska udruga građana i grupa šibenskih novinara.  – Ove godine dijalog je tematski proširen i na odnos i korelaciju pisaca i novinara njihove dodirne točke i analogna iskustva u percepciji književnosti i novinarstva – rekao je Georgievski otvarajući skup, najavivši i kako će se kao domaćini potruditi i da se gosti upoznaju s prirodnim ambijentom ovog prekrasnog otoka koralja, njegovim povijesnim faktima i turističkim kapacitetima.

Književni susreti na Zlarinu (Foto: Tris/H. Pavić)

Kolege iz Hrvatske, Makedonije i BiH tijekom vikenda ovdje razmjenjuju iskustva, diskutiraju o svom radu i problemima s kojima se susreću, a Georgievski je već sada najavio kako će se ovom susretu dogodine pridružiti i kolege iz Slovenije, Bugarske i Austrije.
Direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole ovom prigodom pročitao je pismo ministra turizma Garija Cappellija koji je susretu pisaca poželio srdačnu dobrodošlicu i zahvalio piscima što ovakvim susretima uvelike doprinose turističkoj i kulturnoj promociji Hrvatske.
– Danas kvalitetan i sadržajan turizam ne možemo zamisliti bez kulture, a turizam je idealna prilika da kulturu u njenoj materijalnoj i nematerijalnoj pojavnosti kvalitetno i održivo obnavljamo i razvijamo. Upravo su ova međupovezanost isprepletenost dvaju u teoriji često razdvojenih ali u praksi itekako međusobno prožetih sektora vrijednost ovakvog susreta – napisao je Cappelli u svom pismu.
Organizatori su i ovom prigodom na potpori zahvalili Ministarstvu turizma, Gradu Šibeniku, Turističkoj zajednici grada Šibenika i Turističkoj zajednici Zlarina, ali i pokojnim Zlarinjanima Mladenu Bjažiću i Vladimiru Buneti, bez kojih ovih susreta ne bi bilo.
Sudionici ovogodišnjih Književnih susreta na Zlarinu su: Petar Andonovski, pisac, dobitnik nagrade Roman godine 2015, Frosina Parmakovska, spisateljica, Davor Stojanovski, pisac, dobitnik nagrade Roman godine 2016.,  Igor Božović, pisac, kolumnist i novinar,
Emir Imamović Pirke, novinar i književnik, Ivana Lakić, spisateljica i glumica, Dinko Škevin, pjesnik, tekstopisac zabavne glazbe, Branka Rupić, pjesnikinja, Duška Krnjić, pjesnikinja, Ivan Dobra Žirjanin, pjesnik, Žaklina Kutija, pesnikinja, prozaist i esejist, Nikola Šimić Tonin, prozaist, pjesnik, esejist, dramski pisac, književni kritičar, Zvonko Varošanac, novinar i publicist te Renato Baretić, književnik i novinar.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI