Neovisni novinarski portal
25.6.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Nocturno: Ubrzana ljepota Krke na mjesečini (VIDEO)

Nocturno:
Ubrzana ljepota Krke na mjesečini (VIDEO)

Na svoj 32. rođendan Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ javnosti je predstavila trominutni video u time lapse (prolaz vremena) tehnici: Nocturno, kojega su priredili  Mario Romulić i Dražen Stojčić.

– Za potrebe filma isproducirano je oko 220.000 fotografija, a u filmu ih je upotrijebljeno oko sedamdeset tisuća. Materijal je sniman u svim godišnjim dobima tijekom tri godine, a za obradu fotografija utrošeno je šest mjeseci rada. Zanimljivo je istaknuti da su sve fotografije snimljene po noći, korištenjem isključivo mjesečeve svjetlosti, kako bi se prikazala rijeka Krka, neopterećena i sama u tišini, pod okriljem noći obasjana zvijezdama. U njemu se surovi krš i životvorna voda sjedinjuju u skladnu cjelinu te bez daha ostavljaju sve koji ga pogledaju i potiču zaljubljenike u prirodu i Krku, i sve buduće posjetitelje, da Krku još više zavole i ljube – poetičmni su u nacionalnom parku.
Inače, time lapse je tehnika dobivanja video uratka nastalog od niza snimljenih fotografija u određenom intervalu koji ostavlja dojam ubrzanog protoka vremena, a čak dvanaest minuta je potrebno kako bi se dobile dvadeset i četiri noćne fotografije u time laps tehnici koje rezultiraju jednom sekundom videa.Tako je ovaj video svojevrsno ubrzanje vremena i prostora, a može se pogledati na početku ovog teksta i na ovoj poveznici: http://www.npkrka.hr/stranice/video-galerija/92.html.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI