Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
KOMENTARI / POLITIKA
Ima tu nešto… / Iz poreza u poraze

Ima tu nešto… / Iz poreza u poraze

I moja mala porezno-obveznička kap pomogla je istkati onih 1,8 milijuna kuna razlike između izvanproračunskih prihoda partije i iznosa honorara koji je isplatila g. Braunu. Divota jedna: Pa tko im ne bi dao i više?

Piše: Renato Baretić

Ilustracija: Mario Jurjević

I moja mala porezno-obveznička kap pomogla je istkati onih 1,8 milijuna kuna razlike između izvanproračunskih prihoda partije i iznosa honorara koji je isplatila g. Braunu. Divota jedna!

“Biste li pristali na jednogodišnji angažman, plus trinaesta plaća, ako vam ponudimo posao koji možete i preko oceana obavljati? Od kuće, iz postelje, ma čak i s wc-školjke s laptopom na koljenima, pa i bez njega, samo mozgajući i pametujući?”, pita vas nepoznat netko iz telefonske slušalice. Hm, odgovarate, ne zvuči loše, ali kolika bi za to bila mjesečna plaća ili honorar, onako, otprilike? “Vi sami recite”, ohrabrujuće uzvraća pozivatelj. Tu vama stvari počinju zvučati pomalo sumnjivo, odmičete telefon od uha i pomno gledate u broj na displeju, pa pitate: “Dobro, a o kakvom je točno poslu riječ? Što bih to ja za vas trebao napraviti?”.

Hm, biti Alex Braun…

“Pa eto, kako da kažem, trebali biste nam pomoći da na sljedećim parlamentarnim izborima, dogodine otprilike u ovo doba, što tješnje izgubimo od Tomislava Karamarka i njegovog HDZ-a”.

“Ali što ću vam tu ja, pa vama to i samima sasvim dobro ide u zadnje vrijeme. Lokalni izbori, europski, predsjednički… Sve ste to sasvim uspješno pogubili od njih.”

“Ma da, ali mi bismo voljeli da sad bude malo tješnje. Uostalom, da ne duljimo priču, mi smo vam voljni ponuditi 36 i pol tisuća eura mjesečno, neto, uz ugovor na 13 mjeseci. A od vas tražimo samo, eto, to što sam vam rekao”.

Tu vi shvaćate da vas netko od frendova zeza s tuđeg telefona, pa odlučite uzvratiti na isti način: “Hm, nije baš nešto, a bit će tu sigurno i dodatnih troškova. Putovanja, smještaj, znate…”.

“Nema problema, sve mi pokrivamo, već je u ugovoru koji smo pripremili, mogu vam odmah mejlati draft. Eh, da, piše da na put možete povesti i jednog suradnika. Nažalost samo jednog, bilo bi nam malo skupo da ih je više. Je li vama to u redu?”.

I to je trenutak u kojem prekidate vezu i samom sebi obećavate da ćete otkriti tko to od vaših znanaca ili rodbine ima tako slabašan smisao za humor, pa da ga ubuduće malo češće izbjegavate. Ali – vi niste Alex Braun, spin primarijus doktor, relativno uspješni međunarodni majstor pretvorbe sigurnih političkih luzera u kakve-takve izborne pobjednike. Vi takvu ponudu ne biste prihvatili ni da vam uistinu dođe, a Mr. Braun je navikao na slične pozive i prihvatio ju je objeručke. Ne zbog novca, daleko bilo, nego zbog novog izazova što ga je ujesen 2014. pred njega postavio hrvatski SDP: dramatično povećati popularnost stranke, ali ipak ne toliko da baš i pobijedi.

Ugovor odradio, 4,6 milijuna u džep stavio

I što jest – jest: Alex Braun je u cijelosti ispoštovao ugovor: popularnost SDP-a u godini njegova angažmana porasla je, prema istraživanjima, s 24,8 na 31,9 posto a da sami “socijaldemokrati” skoro pa ni prstom nisu morali mrdnuti, da bi na kraju, u žestokom i turbonapetom finišu ipak izgubili tek kad je Kotromanović pozvao Prgometa sebi u goste i dovoljno široko razmaknuo zavjese na prozoru svoje primaće sobe. Do zadnje je lipe – kažu tako i sami esdepejci u očitovanju o nalazu Državne revizije – Alex Braun odradio posao za koji su mu platili ravno 4,6 milijuna kuna. Recite i sami – tko to ne bi proglasio razumnom investicijom? Ono, baš razumnom, opravdanom i isplativom?

Javnost je o tako racionalnom poslovanju SDP-a  obaviještena točno godinu dana kasnije, kad je objavljen nalaz Državne revizije za 2015. I ne bi se ta javnost trebala nimalo uzrujavati zbog esdepeovske financijske mudrosti, kad znatan dio novca kojim je plaćen Braunov honorar ne bi bio i – njezin. Naime, od članarina i donacija u 2015. SDP je prikupio oko 2,8 milijuna kuna, a sav ostali novac što se slio u stranačku blagajnu (okruglo – 38 milijuna) stigao je, sve po zakonu, iz državnog i lokalnih proračuna. A oni se, znamo, pune porezima i prirezima koje, također znamo, plaćaju i građani koji nisu članovi SDP-a. Ukratko, dakle, i moja mala porezno-obveznička kap pomogla je istkati onih 1,8 milijuna kuna razlike između izvanproračunskih prihoda partije i iznosa honorara koji je isplatila g. Braunu. Divota jedna! Pa tko im ne bi dao i više?

Bogme smo i dali, jer je SDP, nošen društvenim silnicama, bio prisiljen aktivno sudjelovati u raspuštanju Sabora i raspisivanju novih izbora. A koliko smo dali i koliko je – budući da se govorilo o novom Braunovom angažmanu – naših kuna otišlo na nevjerojatno lukave i neizmjerno učinkovite spinove tipa “vojna lekarka” i “šaka jada”, to ćemo doznati već na kraju ove godine, za samo dvanaest mjeseci, čim Državna revizija obavi i objavi analizu financijskog poslovanja stranaka u 2016.

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI