Neovisni novinarski portal
28.10.2021.
POLITIKA
Četvero mrtvih i 21 ranjenih od mina – čiste se polja šibensko-kninske županije

Četvero mrtvih i 21 ranjenih od mina – čiste se polja šibensko-kninske županije

Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec i šibensko-kninski župan Goran Pauk u Dragišićima (Foto: Tris/H. Pavić)

Od završetka rata prošlo je više od dva desetljeća, a minama je još uvijek zasijano 426 četvornih kilometara hrvatskih oranica, šuma, okućnica… tako da će na razminiranje ove godine biti potrošeno još 550 milijuna kuna. U Dragišićima u zaleđu Vodica, gdje se nalazila bojišnica od Badnjaka 1991. do 4. kolovoza 1995.,  danas je obilježen početak 6.9 milijuna kuna vrijednog  projekta razminiranja ‘Poljoprivredne površine Šibensko-kninske županije’.

Kako su na konferenciji za novinare pojasnili šibensko-kninski župan Goran Pauk i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, kroz ovaj projekt se planira razminirati 669.797 četvornih metara minski sumnjivog područja na područjima gradova Vodica, Skradina i Drniša te općine Promina. Na terenu je agažirano 45 pirotehničara i pet strojeva tvrtke DIZ EKO d.o.o. i partnera. Od 426 kilometara minski sumnjivog podruučja u Šibensko-kninskoj županiji je 26,3 kilometra, a na ukupno 12 ovdašnjih projekata razminiranja uposleno je čak 60 do 70 posto hrvatskih pirotehničarskih kapaciteta.  Planom protuminskog djelovanja za 2017. godinu predviđa se minski sumnjivo podrušje Šibensko-kninske županije smanjiti za 6,60 četvornih kilometara.   Dosad je ovdje razminirano je 44,85 četvornih kilometara za što je potrošeno 400 milijuna kuna, a istovremeno je u minskim incidentima stradalo 25 osoba, od čega četvero smrtno.  Građani se i dalje pozivaju na oprez.

– Nadam se da će u naredne dvije-tri godine zahvaljujući Vladi RH ovaj problem biti riješen, jer prvi put ove godine imamo osiguran proračun koji je iznad Nacionalnog programa razminiranja koji je donesen davne 2009. dosene – rekao je Jakopec ističući kako je ovogodišnjih 550 milijuna kuna za protuminsku djelatnost, od čega je 70 posto povučeno iz europskih fondova, veći od planiranih vrijednosti radova.

Župan Goran Pauk isprobao je opremu pirotehničara (Foto: Tris/H. Pavić)

Strojevima za razminiranje se upravlja daljinskim upravljačem (Foto: Tris/H. Pavić)

Oprez: Dragišići i cijelo područje Grada Vodica trebali bi do kraja godine biti potpuno očišćeni od mina (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI