Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
FAIRPRESS
(Foto: pixabay.com)

Britansko društvo urednika:
Zakon ne bi trebao biti korišten kao pokušaj prisiljavanja izdavača da se prijave regulatoru koji ima državnu potporu

(Foto: pixabay.com)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom ćemo portalu svakodnevno prenositi tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

(Foto: pixabay.com)

Piše: Kristina Markalaus, Fairpress.eu

U Ujedinjenom Kraljevstvu posljednjih dana vode se konzultacije o članku 40. Kaznenog zakona iz 2013. godine, koji se odnosi na propisivanje troškova kada netko podnese pravnu tužbu protiv izdavača “materijala vezanih za vijesti”. Naime, odredba nalaže da svaki izdavač koji za vrijeme tužbe nije član odobrenog regulatornog tijela može biti prisiljen platiti troškove sudskog procesa obje strane, čak i ako pobijedi. Mediji bi se dakle trebali prijaviti regulatoru koji je odobren od strane države, a za sada jedini regulator  je Impress (the Independent Press Standards Organisation), koji, kako piše Financial Times, teško da može biti nezavisan s obzirom na to da ga financira Max Mosley.
Konzultacije javnosti o tome treba li taj odjeljak napustiti u potpunosti ili treba odbaciti samo neke njegove dijelove izazvale su žustre rasprave u britanskim medijima. Većina respektabilnih medija, kao što su Financial Times i Guardian, protivi se njegovom uvođenju jer smatraju da predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarima i novinarkama.  Protive mu se i brojne medijske organizacije pa tako iz organizacije Index on censorship upozoravaju da članak 40 štiti bogate i moćne te predstavlja udar na istraživačke novinare te na medije koji nemaju ‘duboke džepove’.
Bob Satchwell, glavni direktor britanskog Društva urednika (SoE) poslao nam je njihovo službeno priopćenje u kojem traže ukidanje tog članka:
Organizacija SoE, op.a. koja predstavlja nacionalne, regionalne i lokalne urednike novina, tvrdi da zakon ne bi trebao biti korišten kao pokušaj prisiljavanja izdavača da se prijave regulatoru koji ima državnu potporu, a kojem su fundamentalno oprečni, stoji u priopćenju.
Iz društva upozoravaju kako bi implementacija takve odredbe u zakon imala negativan utjecaj na 95 posto medijske industrije u Velikoj Britaniji.
S druge strane, britansko Nacionalno udruženje novinara (NUJ) ističe kako članak 40 ne treba odbaciti u potpunost već vjeruju da kada bi se on primijenio djelomično, mogao bi donijeti pogodnosti onim regulatorima koji su uspostavili odgovarajuće sustave arbitraže. No, ističu kako treba revidirati one elemente koji se odnose na izdavače izvan priznatog regulatora.
Prijedlog dolazi u trenutku kada se britanski mediji, kao i velik dio svjetskih medija, već nalaze pod velikim ekonomskim pritiskom, osobito manji lokalni mediji.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI