Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
IZDVOJENO / PISMO
Otvoreno pismo v.d. dekanu Filozofskog: Podnesite ostavku, bit će to malen i jednostavan korak za Vas, a ogroman za Filozofski fakultet

Otvoreno pismo v.d. dekanu Filozofskog:
Podnesite ostavku, bit će to malen i jednostavan korak za Vas, a ogroman za Filozofski fakultet

filozofski

Nakon što su na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici  izglasali smjenu v.d. dekana Željka Holjevca, članovi u Vijeću Filozofskog fakulteta u Zagrebu uputili su i otvoreno pismo kojim Holjevca pozivaju da podnese ostavku. “Oslobodite nas dodatnih sporova, vremenskih rokova, pobojnih i nepobojnih odluka, olakšajte Rektoru i Senatu”, poručuju u pismu kojeg prenosimo u cijelosti:

“Poštovani kolega Holjevac,
obraćamo Vam se iznova, ovaj put nakon jučerašnje sjednice Vijeća, kako bismo još jednom pretresli nekoliko činjenica koje su razlogom višemjesečne krize upravljanja na Filozofskom fakultetu. To, međutim, nije jedini razlog. Pišemo Vam i zato da bismo potaknuli jednu Vašu odluku koja nam se već dulje vrijeme nameće kao razložno rješenje. Vjerujemo da se i Vama, osobito nakon jučerašnje sjednice Vijeća, kad hladne glave pogledamo zajedno unazad, ostavka na dužnost v. d. dekana čini jednako tako prihvatljivim i razumnim ishodom.
Da Vas ukratko podsjetimo. Prihvatili ste dužnost v. d. dekana u trenutku kad rektor Boras nije mogao više manipulirati, uzmaknuti ili pak odgađati razrješenje odnosno umirovljenje (još uvijek se lome koplja oko toga što je zapravo posrijedi) dekana Previšića. U skladu sa Statutom Sveučilišta Vas su izabrali da obnašate dužnost v. d. dekana, a to obično obuhvaća zakonom propisani rok od 90 dana u kojem se zapravo traži samo proceduralni raspis izbora za novog dekana, verifikacija predloženih programa i sam izbor. To što ste pak u suradnji s Rektorom i Senatom, mimo Fakultetskog vijeća, nametnuli v. d. prodekane, a njihovo potvrđivanje spada isključivo u ovlasti Vijeća, nije potrebno ovom prilikom obrazlagati.
Stupivši, dakle, na dužnost, niste mogli održati redovitu sjednicu Vijeća u listopadu jer se, kao i u povodu rujanske sjednice, raspao kvorum potreban za njezino održavanje. Čelnik koji ne uspije sazvati kvorum ima ozbiljnih upravljačkih problema, ali Vi se, pretpostavljamo, s tom tvrdnjom nećete složiti.
Jučer se sjednica Vijeća održala u dvotrećinskom sastavu i izglasala Vaše razrješenje. Naravno, u skladu s procedurom ponuđeno Vam je očitovanje o svim točkama koje su potaknule Vaš opoziv, ali Vi tu mogućnost niste iskoristili.  Upozorenja zato i prijetnje kolegicama i kolegama koji su u skladu s procedurom odrađivali dio poslova oko sazivanja sjednice Vijeća niste propustili podijeliti sa širim krugom nastavnika Filozofskog fakulteta.
Vi ste na  temelju «dojma», kako ste to izrekli na sjednici Senata kad su se birala i izglasavala povjerenstva za izbore u Studentski zbor FF-a, iznova mimo tijela koje njime upravlja, procjenjivali ima li ili nema smisla sazvati Vijeće Filozofskog fakulteta. Isprva ste sjednicu Vijeća htjeli održati bez studentskih predstavnika, a zatim je nipošto niste htjeli sazvati bez njih, iako ste bili duboko svjesni činjenice da se lavina nelegalnosti obrušila na Filozofski fakultet samo zato što je Vijeće kvalificiranom demokratskom većinom pokrenulo postupak razrješenja bivšega dekana Previšića. Prva žrtva tog pokušaja demokratskog odlučivanja o upravljanju Filozofskim fakultetom bili su upravo studenti, a Vi ste to podržali. Jučer ste, kako prenose mediji, izrekli da je, nakon sjednice Vijeća, sve u Rektorovim rukama.
Poštovani kolega, podnesite ostavku. Oslobodite nas dodatnih sporova, vremenskih rokova, pobojnih i nepobojnih odluka, olakšajte Rektoru i Senatu. Što se nas tiče, Vi ste razriješeni, ali Vas kolegijalno molimo da skratite proceduru i poslušate vlastitu demokratsku savjest. Vaše stajalište doista nije u protekla dva mjeseca ni u jednom trenutku predstavljalo većinsko stajalište članova Vijeća Filozofskog fakulteta. Budući da se radi o najvišem upravljačkom i predstavničkom tijelu, nije teško zaključiti da Vi nikad niste zastupali demokratski izraženu većinsku volju nastavnika i studenata Filozofskog fakulteta. Čelnik s takvim demokratskim deficitom ima samo jedan izlaz: ponuditi svoj mandat na raspolaganje. Bit će to malen i jednostavan korak za Vas, a ogroman za Filozofski fakultet.
Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta”
Tags: ,

VEZANE VIJESTI