Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Okruglo stolovanje o odvajanju istarskog otpada

Okruglo stolovanje o odvajanju istarskog otpada

zel istra“Kako do 2023. ostvariti 50% odvojeno prikupljenog otpada u Istarskoj županiji ?”  – zove se okrugli stol kojega Udruga Zelena Istra i Komunalno poduzeće 6.maj d.o.o. organiziraju u Umagu, 17.11.2016.. u suradnji s gradovima Umag, Novigrad i Buje. Okrugli stol se održava u Gradskoj vijećnici u Umagu, Giuseppe Garibaldi 6, s početkom u 11:00 sati. Evo što se navodi u pozivu na okrugli stol:

Cilj okruglog stola je da predstavnici komunalnih poduzeća, kratkim prezentacijama predstave svoje do sada uspostavljene sustave gospodarenja otpadom u gradovima i općinama Istarske županije s naglaskom na postignute rezultate, ali i izazove s kojima se susreću, nastojeći postići željeni postotak odvojeno prikupljenog otpada koji bi do 2023. godine, sukladno EU direktivi, trebao iznositi 50 posto.
Talijanski stručnjak za gospodarenje otpadom Raphael Rossi predstavit će rezultate odvojenog prikupljanja otpada koje je postigao savjetujući talijanska komunalna poduzeća u velikim gradovima poput Napulja (hrabri i uspješni angažman na rješavanju problema s otpadom prije nekoliko godina), Parme, Torina ili Milana te u malim gradovima kao što je Foggia ili Formia. Gradovi u u Italiji angažiraju Rossija kao upravitelja komunalnih poduzeća na određeno vrijeme kako bi uspostavio djelotvorniji sustav odvojenog prikupljanja otpada prema načelima Zero Waste. Uzimajući u obzir sve lokalne osobitosti i poteškoće, Rossi uspostavlja u relativno kratkom vremenskom roku sustav koji omogućava visoku razinu odvojenog sakupljanja otada. Nakon prezentacije svojih metoda i rezultata, bit će vam na rasplaganju za odgovaranje na pitanja u vezi s problemima iz prakse organiziranja odvojenog sakupljanja otpada.
U Istri vrlo mali broj gradova i općina ima dovoljno razvijene sustave gospodarenja otpadom koji bi, prema do sada postignutim rezultatima, mogli postići 50% odvojeno prikupljenog otpada do 2023. Postotak se trenutno kreće od 17 i manje do najviše 24 posto. Stoga su nužni odlučniji koraci i mjere za uspostavljanje djelotvornijih sustava.
Obzirom na vrlo mali ili gotovo nepostojeći postotak odvojenog prikupljanja tekstila u gradovima i općinama Istarske županije, odnosno nepostajanje sustava ponovne upotrebe, na okruglom stolu će sudjelovati i Marijan Galović, Humana nova, koji će vam predstaviti socijalno poslovni model s naglaskom na ekološke, društvene i ekonomske mogućnosti ponovne uporabe tekstila. Prezentacija će prikazivati replikaciju modela na područje RH s naglaskom na Istarsku županiju i mogućnosti za daljnje unapređenje ovih aktivnosti. Posebnu pozornost usmjerit će na važnost pokretanja ovih aktivnosti i u Istarskoj županiji obzirom na dostupna nepovratna sredstva u idućih nekoliko godina te mogućnost integracije socijalnih zadruga u sustave gospodarenja otpadom.
Okrugli stol moderirati će Marko Košak, voditelj Programa gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji iz Zagreba te predstavnik udruge u mreži Zero Waste Europe.

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI