Neovisni novinarski portal
25.9.2022.
POLITIKA / UKRATKO
Mine eksplodiraju, a krumpir ne

Milijuni za pretvaranja minskih polja u polja kupusa i krumpira

Mine eksplodiraju, a krumpir ne
Mine eksplodiraju, a krumpir ne

Mine eksplodiraju, a krumpir ne

Jedna u nizu državnih institucija neobičnog imena i zagonetne svrhe: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, donijela je Odluku o dodjeli sredstava za razminiranje poljoprivrednih površina Šibensko- kninskoj županiji.  Za razminiranje poljoprivrednog zemljišta dodijeljena je potpora u iznosu od 6.934.029,03 kn temeljem zahtjeva Šibensko-kninske županije, kako se pojašnjava.

Ovo je dobra vijest, ukoliko će gotovo 7 milijuna kuna biti efikasno utrošeno u pretvaranja minama posijanih minskih polja u polja kupusa, smilja, u vinograde , maslinike i sl., a što se odnosi  na poljoprivredne površine na području gradova Vodica, Skradina i Drniša te općine Promina, ukupne površine 669.797 m2.
– Potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih financijskih sredstava. Udio javne potpore u prihvatljivim troškovima ulaganja iznosi 100%. Iz proračuna Europske unije osigurava se 85% udjela, a RH iz Državnog proračuna osigurava 15% udjela. Odluka je donesena sukladno Pravilniku o dodjeli potpore za “Razminiranje poljoprivrednog zemljišta” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. – kažu u Šibensko-kninskoj županiji.
Korisno je razminirati minirano poljoprivredno zemljište, no dobro bi bilo paralelno se baviti i s aktivnostima za vraćanje svrhe prostranim  zapuštenim poljima koja nisu minirana, primjerice Petrova polja kod Drniša.
No, opet valja primjetiti kako je od kraja ratnih zbivanja u Hrvatskoj prošla 21 godina, no i danas se može stradati u minskom polju, i to unutar naseljenih mjesta, tik uz državne ceste i u blizini turističkih odredišta.  Unatoč stotinama milijuna kuna koje su bile usmjerene za razminiravanje miniranih i minski sumnjivih površina, još uvijek se može naići na zlokobne table upozorenja diljem Hrvatske.
– Minski sumnjiva površina na prostoru Republike Hrvatske iznosi 438,00 četvornih kilometara kao rezultat aktivnosti humanitarnog razminiranja i općih izvida. Minski sumnjivi prostor obuhvaća županija 67 gradova i općina koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Pretpostavlja se da je MSP zagađen s cca 46.317 mina – kako kažu u Hrvatskom centru za razminiranje.
No nije jasno na koji način se spomenutih 438 četvornih kilometra namjerava očistiti u sljedeće dvije godine.
Naime, sukladno odredbama Ottawske konvencije, Republika Hrvatska se obvezala na uništavanje svih protupješačkih mina u miniranim područjima pod njenom jurisdikcijom ili nadzorom do 2019. godine, stoji u dokumentima HCR-a.
Od 1996. godine u Republici Hrvatskoj ukupno je stradalo 585 osobe, od toga 200 osoba smrtno.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI