Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
GRAĐANI / KOMENTARI / POLITIKA
Milan Bandić danas na Cvjetnom trgu - foto Hina/ Tomislav Pavlek

‘Tko će platiti divljanje dvojca Bandić-Horvatinčić na Cvjetnom? Pozivamo gradonačelnika da suspendira sebe!’

Milan Bandić danas na Cvjetnom trgu - foto Hina/ Tomislav Pavlek
Milan Bandić danas na Cvjetnom trgu - foto Hina/ Tomislav Pavlek

Milan Bandić danas na Cvjetnom trgu – foto Hina/ Tomislav Pavlek

– Pozivamo gradonačelnika da suspendira sebe! – pozivaju iz udruga Pravo na grad i Zelena akcija povodom današnje najave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kako će idući tjedan biti suspenzijaNaime, Milan Bandić bi suspendirao one koji su navodno odgovorni jer su kontroverznom poduzetniku Tomislavu Horvantičiću izdali dozvolu za gradnju goleme nakaradne terase na Cvjetnom trgu, a koja je trebala zauzeti preostali ostatak ionako prebukiranog zagrebačkog trga koji još nije zatrpan stolovima i stolicama ugostitejskih objekata. Ipak, u udrugama smatraju kako bi slijedom ovog i niza sličnih slučajeva bilo prikladnije da Bandić suspendira sam sebe, s obzirom da je još jučer srčano branio svrhu i potrebu instaliranja nove terase svojega prijatelja Tomislava Horvatinčića.

No, vrlo je vjerojatno kako Milan Bandić ne bi suspendirao nikoga i nikada zbog nove terase Tomislava Horvatinčića, da se građani Zagreba i brojne udruge nisu žestoko usprotivile, po mnogima, izuzetno drskoj nakani zlouporabe javnog prostora za privatne potrebe, i to na trgu u najužem središtu Zagreba.

Bandić: A čemu bi javni prostor služio? Komarcima? Muhama?

– Cvjetni trg je cijeli javni prostor kojega uljepšavaju terase, pa i ta koja će se napraviti. Ništa drugo. Javni prostor tome i služi, za okupljanje građana. A čemu bi javni prostor služio? Komarcima? Muhama? Ne razumijem – izjavio je jučer Bandić o istoj terasi.
No, svega dan kasnije, M. Bandić, u svojem jedinstenom stilu, mrtav-hladan, kao da se ništa nije dogodilo, poziva na odgovornost nižerangirane gradske službenike i na njih svaljuje krivnju.
– Ne može se ovo napraviti na Cvjetnom trgu, ne može se kuća raditi na Cvjetnom trgu. Jer ovo je kuća, a ne terasa, ni jedna ni druga, bez obzira o kome se radilo. Da me moja majka moli, koju najviše volim na svijetu, ne bih to dozvolio – ustvrdio je pak isti M. Bandić danas.

Ovaj kopernikanski obrat nije nikakvo iznenađenje i u skladu je s poznatim karakternim osobinama zagrebačkog gradonačelnika, koji je, eto, već 16 godina na čelu najvećeg hrvatskog grada.
Ipak, reagirali su iz udruge Pravo na grad i Zelena akcija, koji su bili među prvima koji su ustali protiv gradnje trgovačko-stambenog kompleksa istog Tomislava Horvantičića, a kojega je sagradio u srcu srca Zagreba, na Cvjetnom trgu. Ondašnji dugotrajni prosvjedi u susjednoj Varšavskoj ulici nisu pomogli: kapital u sprezi s vlastima je uspio u svojoj nakani: golema zgradurina je ipak izgrađena.

‘Tko će platiti divljanje dvojca Bandić-Horvatinčić?’

– Kao i prije dvije godine, gradonačelnik danas opet stoji na Cvjetnom trgu i obećava uklanjanje terase koja ukida i posljednji komad javnog prostora na ovom trgu. Umjesto da prijeti suspenzijom zaposlenicima gradske uprave, koji su vjerojatno po naredbi morali izdati dozvolu za postavljanje čelične konstrukcije njegovom javno osvjedočenom prijatelju Tomi Horvatinčiću, gradonačelnik bi trebao preuzeti odgovornost i s ove funkcije suspendirati sebe! Osoba koja u samo par sati zauzima dijametralno suprotne pozicije ne može kvalitetno i racionalno upravljati gradom jer proizvodi direktne štete za grad. Pitamo se tko će platiti divljanje dvojca Bandić-Horvatinčić na Cvjetnom te hoće li taj trošak snositi građani? – poručuju Teodor Celakoski iz Prava na grad  i Bernard Ivčić iz  Zelene akcije.
No, apetiti tzv. poduzetnika očito nikada ne bivaju zatomljeni. Stoga je mnogima u Zagrebu bila šokantna upravo činjenica da je sporni štekat htio sagraditi upravo Horvatinčić koji je, nakon svega, odlučio od gradskog tkiva otrgnuti još jedan komad Cvjetog trga.
Veselo društvo iz počasne lože na EURU2016 (foto: HINA: Damir Senčar)

Veselo društvo iz počasne lože na EURU2016 (foto: HINA: Damir Senčar)

– Konstrukcija koju gradonačelnik danas ruši, a jučer je hvalio, samo je pokazatelj do koje mjere u Zagrebu ne postoje stručne i demokratske procedure. Gradonačelnik jedan dan pogoduje tajkunu, a drugi dan podilazi javnosti jer je uvidio da započinje opća pobuna. U brojnim potezima Milana Bandića nešto ozbiljno smrdi! Manipulacija javnošću i građanima grada Zagreba postaje pravilo. Jedno se govori, a drugo se radi. I u ovom zadnjem slučaju na Cvjetnom trgu očekujemo takav pristup koji gradonačelnik gotovo redovito primjenjuje u različitim situacijama. Takvo je ponašanje, primjerice, već viđeno i u slučaju gradnje u parku na Savici (obećanje da bez suglasnosti građana neće biti gradnje) te u slučaju spalionice otpada (u travnju ove godine najavio je kako Grad odustaje od spalionice, a zatim poslao u Gradsku skupštinu GUP koji ipak predviđa gradnju spalionice). I gle čuda, gradonačelnik se obećanja ne drži. Očekujemo da će se takve manipulacije nastaviti i na Cvjetnom trgu. Nastavit ćemo se suprotstavljati ovakvom načinu vođenja grada koji sve dublje tone u samovlast jednog čovjeka, a na štetu većine građana i javnog interesa – zaključuju Teodor Celakoski i Bernard Ivčić.
Dalo bi se pomisliti kako će se kreatori ideje o novoj terasi na Cvjetnom trgu sada mudro povući iz cijelog slučaja. No to bi bilo vrlo pogrešno: Krešimir Horvatinčić iz Hoto Grupe najavio je za Hinu mogućnost poduzimanja odgovarajućih pravnih radnji radi zaštite njihovih povrijeđenih prava radi uklanjanja njihove terase. To znači kako bi Horvatinčići tužili Grad Zagreb, pa ako spor dobiju, građani Zagreba bi mogli tim  biznismenima još platiti i odštetu (!?).
– Po zaprimanju rješenja od strane Grada Zagreba u konzultacijama s našim odvjetničkim društvom razmotrit će se i poduzeti odgovarajuće pravne radnje radi zaštite naših povrijeđenih prava –  istaknuo je u izjavi za Hinu Krešimir Horvatinčić iz Hoto Grupe.
Svaki zaključak je suvišan.
Milan Bandić na predizbornom plakatu

Milan Bandić na predizbornom plakatu

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI