Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
KULTURA
Naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat. foto HINA/ ZKM/ Marko Ercegović

Sherlock Holmes u ZKM-u:
Koja je veza bivših robijaša, nestalih dragulja, uginulih ovaca i engleske krune?

Naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat. foto HINA/ ZKM/ Marko Ercegović
Naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat. foto HINA/ ZKM/ Marko Ercegović

Naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat. foto HINA/ ZKM/ Marko Ercegović

ZAGREB, 4. listopada 2016. (Hina) – Prva premijera Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) u novoj sezoni bit će u subotu 15. listopada “Sherlock Holmes” autorice Ane Tonković Dolenčić po motivima i likovima Arthura Conana Doylea, u režiji Krešimira Dolenčića.

 Kako se ističe u najavi, predstava publiku vodi zamršenim labirintom zločina i prevara, odanosti i hrabrosti, nagađanja i napetosti te nevjerojatnih obrata, ostavljajući gledatelje u dvojbi ili aktivnu sudjelovanju u rješavanju mozgalice: “Tko je kriv?”.

 Dramaturginja Tonković Dolenčić za tu je predstavu konstruirala potpuno novi slučaj pomažući se Doyleovim motivima, licima i paradigmatskim situacijama.
 Iz obilja pripovijesti i nekoliko romana Arthura Conana Doylea napravila je novu priču, čija je radnja smještena na kraj 19. stoljeća, u viktorijansku Englesku, ali se zapletom i raspletom proteže sve do današnjih dana.
 U njezinoj priči, Holmes istražuje što povezuje bankara kojemu je iz kuće ukraden dragocjeni polog i ženu čiji je muž umro nakon razdoblja ludila.
“Kave veze imaju bivši robijaši, ludi znanstvenik, tajanstveni mirisi i nestali dragulji s uginulim ovcama i prijmom u Buckinghamskoj palači? U toj neobično složenoj zavjeri nitko nije izvan sumnje, pa čak ni engleska kruna”, stoji u najavi.
 Naizgled nepovezani slučajevi vode do profesora Moriartyja, genijalna zločinca i Holmesova nikad poražena neprijatelja, te do Irene Adler, jedine žene koju Sherlock nikad nije uspio zaboraviti.
 Suočen sa svojim vječnim demonima, Sherlock Holmes naći će se u najvećem izazovu karijere, a o njegovu briljantnu umu ovisit će možda i budućnost čitavoga svijeta.
 “Sve što ste ikad voljeli u starim i novim pustolovinama najvećeg uma u povijesti svjetskog krimića, tu je. Mijenjaju se mediji, razvija tehnologija, super- i antijunaci iskaču iz pašteta, ali nas Sherlock Holmes svakim svojim slučajem podsjeća na nepobjedivu moć ljudskog uma i prednosti razmišljanja vlastitom glavom”, dodaje se u najavi.
 Naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat, doktor Watson je Filip Nola, dok je Moriartyja utjelovio Dado Ćosić. Igraju još Dora Polić Vitez (Gospođa Hudson), Katarina Bistrović Darvaš (Gospođa Turner), Maro Martinović (Gospodin Turner, Alexandar Holder, bankar), Adrian Pezdirc (tajnik, Arthur Holder, Adolf Von Herder), Mia Biondić (sluškinja, Mary Holder), Kristijan Ugrina (Pukovnik Moran), Jasmin Telalović (Jonathan Small) i drugi.
 Scenografkinja je Tanja Lacko, kostime je osmislila Tea Bašić, skladatelj je Stanko Juzbašić, a oblikovatelj rasvjete Aleksandar Čavlek. Scenski pokret je oblikovala Blaženka Kovač Carić, a autor scenskih ilustracija je Vedran Klemens.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI