Neovisni novinarski portal
23.9.2021.
PISMO / UKRATKO
Pravo na grad i Zelena akcija traže uklanjanje konstrukcije na Cvjetnom trgu

Pravo na grad i Zelena akcija traže uklanjanje konstrukcije na Cvjetnom trgu

cvjetni-3

Prosvjed protiv postavljanja velike terase na Cvjetnom trgu/Foto:Hina/ Dario GRZELJ

Udruge Pravo na grad i Zelena akcija zatražile hitno uklanjanje još jedne Hoto konstrukcije na zagrebačkom Cvjetnom trgu i poručuju: “Nevjerojatno bezobzirna komercijalizacija javnog prostora u Zagrebu, bilo u centru ili periferiji grada, dosegla je svoj vrhunac”.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:
“Masovni prosvjedi, blokade, građanska neposlušnost i deseci tisuća potpisa građana prije nekoliko godina nisu bili dovoljni gradonačelniku Bandiću da odustane od devastacije Cvjetnog trga. Aktualnim činom postavljanja čelične konstrukcije na ovom Trgu, unutar koje bi trebao niknuti još jedan ugostiteljski objekt u vlasništvu Hoto centra, gradonačelnik Milan Bandić još je jednom izigrao građane i zanemario javni interes. Pravo na grad i Zelena akcija zahtijevaju od odgovornih institucija u ovom gradu da uklone podignutu konstrukciju i vrate ono malo što je ostalo od Cvjetnog trga građanima i građankama Zagreba.
Ovim činom, ne samo da je gradonačelnik prekršio još jedno u nizu obećanja građanima ovog grada kada je prije dvije godine izjavio da se neće postavljati ugostiteljski objekti ispred najduže javne klupe u centru grada, nego je još jednom pokazao da su mu želje sumnjivih tajkuna neusporedivo važnije od želja građana. Cvjetni trg bio je i ostat će simbol kršenja prava građana na pristup i uživanje u javnom prostoru grada, prostoru koji ne želimo plaćati, prostor koji je prvo i osnovno naš i za koji zahtijevamo da nam se da na nesmetano korištenje. Nevjerojatno bezobzirna komercijalizacija javnog prostora u Zagrebu, bilo u centru ili periferiji grada, dosegla je svoj vrhunac, a potezi gradske uprave nameću nam grad kojem prijeti socijalna segregacija, grad čije su blagodati dostupne samo onima koji su za njih spremni i platiti.
Podržavamo inicijative koje se bore za neometano korištenje javnog prostora i još jednom podcrtavamo da su građani uvjerljivo nizom prosvjeda i opetovanim upozorenjima gradskoj upravi iskazali svoj otpor privatizaciji javnog prostora Cvjetnog trga i da je davno došlo vrijeme da se taj glas i posluša.”
cvjetni-2

Prosvjed protiv postavljanja velike terase na Cvjetnom trgu/Foto:Hina/ Dario GRZELJ

 

Na Cvjetnom trgu u utorak navečer prosvjedovali su građani protiv postavljanja zimske terase tvrtke Hoto grupe Tome Horvatinčića. Prosvjednici su sjedili na klupi kod crkve, parkirali bicikle na toj površini, hodali po budućoj terasi kako bi ometali radove, lijepili poruke gradonačelniku Milanu Bandiću. Na porukama je između ostaloga pisalo: “Zagreb Zagrepčanima”, “Kad će prvi kat?”, “Totalna prevara”, “Privatno-javna sramota”, “Može fontana?”, “Sram vas bilo dajte nam da dišemo”.
Zagreb: Prosvjed protiv postavljanja velike terase na Trgu Petra

Prosvjed protiv postavljanja velike terase na Cvjetnom trgu/Foto:Hina/ Dario GRZELJ

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI