Neovisni novinarski portal
20.9.2021.
KULTURA / UKRATKO
Počela restauracija grba na kući Jurja Dalmatinca

Počela restauracija grba na kući Jurja Dalmatinca

Društvo za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac” dobilo je od Ministarstva kulture novčanu potporu u iznosu od 30 tisuća kuna za programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za 2016. godinu.

dscn6892
Sredstva su namijenjena za obnovu portala s grbom Orsini na kući Berović. Portal je tijekom vremena potamnio uslijed atmosferskih utjecaja i nečistoće iz zraka, zato je započela konzervatorska restauracija portala. Restauratorski radovi uključuju konzervaciju i čišćenje portala s grbom Orsini.
Navedeni portal je od posebnog značaja zbog pretpostavke da je kuća pripadala Jurju Dalmatincu. Kuća Berović je sklop kuća sagrađen na gradskom bedemu prema moru na strmoj litici, dva istočna objekta u nizu su jednokatna prema ulici na sjeveru, s krovištem na dvije vode, pokrivena kupom kanalicom.
Sjeverna fasada je ožbukana s jednostavnim otvorima i romaničkim portalom, a južno pročelje je naslonjeno na gradski bedem gdje se vide tragovi kruništa i fragmenti zazidanog gotičkog prozora. Dalje se nastavlja dvorište ograđeno zidom s renesansnim portalom, u središtu nadvratnika je lik medvjeda girlandama povezan sa simbolima klesarskog zanata. U dvorištu je sačuvana barokna bunarska kruna s grbovima obitelji Priuli i Tiepolo.

dscn6887

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI