Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
SCENA
Magul (Foto: Jozica Krnić)

Koncert Magula u Knjižnici:
Mala noćna čarolija

Magul (Foto: Jozica Krnić)

Šibenski funk-rock trio sinoć je predstavio sedam pjesama s nadolazećeg albuma.

Magul (Foto: Jozica Krnić)

Magul (Foto: Jozica Krnić)

Idealan je to bio termin za one kojima se jučer i nije izlazilo vani, a ipak bi pogledali neki koncert. Prvi akord opaljen je oko 20.15, a sve je bilo gotovo u 21 sat. Društveni događaj večeri ste odradili, a opet ste imali ispred sebe cijelu noć za kauč ili after. Mi smo se ipak odlučili za after u Azimutu, jer je 45 minuta Magulovih umjereno brzih rafala ubrzalo cirkulaciju, nakon koje se prebiranje po daljinskom nije činilo najsretnijim rješenjem.
Magul, šibenski autorski trio, nastupio je sinoć u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Na prvom katu, Magul je ugurao pozornicu pored stalaža s religijskom i filozofskom literaturom, i bez ikakvog nepotrebnog prilagođavanja zvuka prostoru koji priziva akustiku i stišavanje, pojačalima prodrmao klasične i aktualne autore, uključujući i bogatu kolekciju strip-izdanja koja su se nalazila bubnjaru Ivici Crvelinu iza leđa.
magul3

(Foto: Jozica Krnić)

U glavama svih onih koji su bili uključeni u ovaj nesvakodnevni glazbeni performans na nimalo uobičajenom mjestu, sasvim je sigurno danima stanovao klasičan nespokoj od nedolaska publike. Em je rano, em je u Knjižnici, em je bura. Realno, došlo je oko sedamdeset ljudi, na što će svaki dobro odgojen novinar napisati – stotinjak. A to je bilo sasvim u skladu, pa čak i više od očekivanja. Pristojan broj publike, ugašena svjetla, videoprojekcije na stropu i savršen zvuk, učinile su od Magulovog koncerta malu noćnu čaroliju u samom centru grada.
Magul je odsvirao sedam autorskih pjesama, odnosno sve koje zasad imaju. Bila je to promocija albuma koji će se na internetu pojaviti početkom iduće godine, čime će se bend Ante Prgina, tog šibenskog Mikea Pattona, staviti na raspolaganje surovom globalnom glazbenom tržištu i tražiti priliku za dokazivanje. Glavni adut u traženju svog komadića uspjeha leži im u nekonvencionalnom pristupu glazbi; pjesme su duge, na trenutke kompleksne, ne robuju shemi strofa-refren-strofa i ne zaziru od teških riffova. Bas gitara Bože Bilušiča svemu tome daje funk-rock naglasak, isti onaj koji je karakteristika većine dosadašnjih bendova Ante Prgina još od kad je predvodio zagrebački Fali V.
Nešto kasnije, DJ Mr.D se u Azimutu prirodno naslonio na zvuk iz Knjižnice, upoznavši nas s draguljima američkog funka iz sedamdesetih, koji na YouTubeu nazasluženo tavore s jedva dvadesetak tisuća pogleda. Magulovci su za to vrijeme na šanku primali zaslužene čestitke…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI