Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
IZDVOJENO / KULTURA
“Gazda” u Šibeniku, subota 22. listopada

“Gazda” u Šibeniku, subota 22. listopada

gazdaStiže Gazda u Šibenik! U organizaciji Udruge za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija- TRIS, i Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, u subotu, 22. listopada, s početkom u 12 sati u Multimedijalnoj dvorani knjižnice bit će upriličena projekcija dugometražnog dokumentarca Gazda, redatelja Darija Juričana, uz promociju knjige Gazda, autora Saše Paparele.

Gazda je intrigantan i iznimno aktualan film koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. To je film koji se tiče svih nas, film o nama i onima koji o nama sudbinski odlučuju. Šibenik ima privilegiju da nam u goste dolaze i redatelj filma Dario Juričan i autor knjige Saša Paparela, pa će nakon projekcije filma biti održana i kraća tribina na kojoj će posjetitelji imati mogućnost izravno pitati autore što ih o filmu i knjizi zanima.
Šibenik ima još jednu privilegiju: bit će to projekcija, iznimno, bez naplate ulaznica, ali svi posjetitelji mogu slobodno svojim skromnim donacijama poduprijeti autore u njihovom radu. Jer, Gazda je hrabar filmski uradak, dokumentarac o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj, a dotiče se i povijesti najveće hrvatske korporacije Agrokora. ‘Ovo nije film o Ivici Todoriću’, kaže se i u samoj uvodnoj špici, ali „ priča je to o jednom uspjehu i kako se do njega došlo, priča je to o jednom neuspjehu i kako u njemu živimo. Gazda nije film o Ivici Todoriću, već o simbolima Hrvatske. Film je to o stanju jedne nacije – kažu autori.
Pozivamo vas, dakle, da nam se pridružite u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, ove subote, 22. listopada, u 12 sati, kako bi zajedno pogledali ovog trenutka besumnje najitrigantniji dokumentarac domaće proizvodnje.
Redatelj: Dario Juričan
Scenarist: Zvonimir Tivon
Montaža: Sandra Mitić
Zemlja: Hrvatska
Godina: 2016.
Trajanje: 80 minuta
Knjiga Saše Paparelle u 32 poglavlja kao mali self help vodič prezentira kako se postaje gazda u Hrvatskoj. Knjiga je komplementarna filmu i ne prati nužno strukturu filma.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI