Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
GOSPODARSTVO / KULTURA / POLITIKA
Saša Paparella i Dario Juričan (Foto: Hrvoslav Pavić)

Autori filma ‘Gazda’:
Zbog odbijenice Cinestara u gubitku smo 500 tisuća kuna

Saša Paparella i Dario Juričan (Foto: Hrvoslav Pavić)

Redatelj ‘Gazde’ Dario Juričan i autor istoimene knjige Saša Paparella gostovali su na šibenskoj premijeri filma za kojeg i dalje tvrde da ‘nije o Ivici Todoriću’.

Saša Paparella i Dario Juričan (Foto: Hrvoslav Pavić)

Saša Paparella i Dario Juričan (Foto: Hrvoslav Pavić)

Šibenska premijera dokumentarnog filma “Gazda” u organizaciji portala TRIS, iako u nepopularnom podnevnom terminu, izazvala je veliki interes. Film koji pokazuje put do uspjeha najmoćnijeg hrvatskog poduzetnika Ivice Todorića, osobno su u Šibenik donijeli njegovi autori, redatelj Dario Juričan i autor popratne knjige Saša Paparella.
– Ivica Todorić je kičma cijele ove priče, ali ovo nije film o njemu. Ovo je film o HDZ-u i SDP-u, o počecima devedesetih, o hrvatskim institucijama… Todorić mi je dobro poslužio za to. Budući da ga nitko, pa ni Franjo Tuđman, nije odlikovao za zasluge, ja sam zaključio da mu se treba dignuti spomenik, pa smo mu ga napravili. Spomenik jednom takvom poduzetniku i jednom takvom poduzetništvu. Općenito mislim da je Todorić prošao u filmu puno bolje nego što je mogao – rekao je redatelj Juričan nakon odgledanog filma.
Film se osim u Zagrebu, gdje je u redovnom programu kina Europa, dosad prikazao u desetak hrvatskih gradova. Redom su mjesta prikazivanja knjižnice, dvorane i klubovi jer, poznato je već, “Gazdi” nije odobren ulazak u distibuciju Cinestara, najvećeg hrvatskog filmskog lanca.
– Znali smo da se u Cinestaru, između ostalog, prodaje voda Jana. A kad smo dobili odbijenicu od njih, raspitali smo se i shvatili da su ti odnosi ipak malo složeniji. Uostalom, Cinestar i Konzum su u Karlovcu zajedno sagradili multipleks. Cinestar nas je odbio s argumentacijom da film ne bi bio gledan. Time su oštetili nas, sebe i gledatelje. S obzirom na interes koji vlada za “Gazdom”, Cinestar je mogao lijepo zaraditi, a mi smo izračunali da je naš gubitak između 300 i 500 tisuća kuna. To nije mali novac. Taj slučaj je tipična priča o hrvatskom poduzetništvu – sve su blokirali zbog klijentelističkih veza – tvrdi Juričan, čiji je film financiran sredstvima HAVC-a. – Uspeli smo napraviti ovaj film jer smo imali vremena, naš financijer nas nije ganjao s rokovima. Radili smo ga tri godine.
(Foto: Hrvoslav Pavić)

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Prema saznanjima Juričana i Paparelle, Ivica Todorić još nije vidio film, no reakciju su ipak doživjeli. – Pitao sam se kako će Agrokor odgovoriti na film. Ne znam jeste li primijetili, uzeli su četiri osobe da reklamiraju njihov projekt “Klik Konzum”. Na jednom plakatu je Đelo Hadžiselimović i ispod piše: “Koji film bi Đelo Hadžiselimović odabrao dok naručuje…” Mora da su tim manekenima dali gadnu lovu da se tako blamiraju – rekao je Dario Juričan.
Film “Gazda” prati i istoimena knjiga, čiji je autor novinar Saša Paparella. – Knjiga je nastala kao nusprodukt filma. Bilo je toliko snimljenog materijala, a film je zbog svoje dinamike mogao pokazati samo mali dio toga. Knjiga je napisana od materijala koji je bio “višak”. Ona ne prati film, ima neki svoj put – kazao je Paparella.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI