Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Logo Jolly JBS-a

Trgovački sud u Zadru:
Jollyjeva žalba ne odgađa stečaj!

Logo Jolly JBS-a
Logo Jolly JBS-a

Logo Jolly JBS-a

 Piše: Edvard Šprljan

Dok osnivač i direktor šibenskog Jolly JBS-a Josip Stojanović ogorčeno najavljuje žalbu na odluku Trgovačkog suda Zadar o uvođenju stečaja, doznali smo da je ovo u biti prvi put od stupanja na snagu novog Stečajnog zakona, 1. rujna prošle godine, da neki sud donosi ovakvu odluku. Umjesto predstečajne nagodbe kojoj se nadao i zbog koje je, izgleda, dogovarao način povrata duga Novoj Ljubljanskoj banci, sud mu odredio uvođenje stečaja.

 

Procedura žalbe na odluku o stečaju još nije pokrenuta, može se podnijeti u roku od osam dana, a pravne posljedice proglašenja stečaja već su nastupile 23. rujna objavom odluke na internetskoj stranici suda.

Naime, prema prijašnjim propisima tvrtke zapale u krizu su FINI podnosile zahtjeve za predstečajnu nagodbu, a sad se takav zahtjev podnosi trgovačkom sudu koji ocjenjuje postoje li razlozi za nagodbu ili za stečaj. Vjerojatno stručne službe Jolly JBS-a nisu baš obraćale pažnju na ovu zakonsku novotariju, pa je podnesen zahtjev za predstečajni postupak iako je prema podacima FINE tvrtka u težem položaju. Nesposobnost plaćanja traje neprekidno 89 dana, a iznos blokade računa je 12,8 milijuna kuna.

Prema objašnjenju glasnogovornice Trgovačkog suda Zadar Tine Grgas sud nije vezan za prijedlog dužnika za pokretanje predstečajnog postupka, već po službenoj dužnosti utvrđuje sve činjenice. Zbog toga ovaj sud nije prihvatio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka iz “razloga jer su u konkretnom slučaju ispunjeni uvjeti za otvaranje stečajnoga postupka nad dužnikom (nesposobnost dužnika za plaćanje i prezaduženost dužnika), a ne uvjeti za provedbu predstečajnoga postupka (prijeteća nesposobnost za plaćanje)“. Sud je, dakle, kaže Grgas, postupio po odredbi čl. 32. st. 2. Stečajnog zakona, i donio rješenje o otvaranju stečajnoga, a ne predstečajnog postupka nad dužnikom.

Imenovana stečajna upraviteljica Ankica Čenić iz Splita još nije dobila original rješenja o imenovanju, no to je pitanje dana, a onda će zajedno sa stečajnom sutkinjom Ardenom Bajlo do Šibenika, u sjedište tvrtke Jolly JBS d.o.o. u Ante Šupuka 10, radi obavljanja procedure preuzimanja tvrtke nad kojom je proglašen stečaj. Jer žalba koju najavljuje Stojanović ide na odlučivanje Visokom trgovačkom sudu u Zagreb, koji u roku od dva mjeseca treba donijeti odluku.

Može se to, dakle, dogoditi i prije zakazanog roka za ispitno ročište na koje su vjerovnici pozvani 19. siječnja naredne godine. No dotad se u Jolly JBS provodi postupak uvođenja stečaja. A to znači da će stečajna upraviteljica otvoriti novi žiro-račun Jolly JBS u stečaju, preuzeti imovinu u posjed, popisati svu imovinu i obveze, popisati sve tražbine i zaposlenike. Ako do ispitnog ročišta dođe odluka Visokog trgovačkog suda koja bi uvažila Stojanovićevu žalbu, tada neće ni biti skupštine vjerovnika. No ako odluka ne dođe ili bude negativna, stečaj se dalje provodi.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI