Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
Sport
Sandra Paović osvojila zlatnu medalju

Sandra Paović osvojila zlatnu medalju

sandra-paovic-2

Sandra Paović sa zlatnom Paraolimpijskom medaljom tijekom svečanosti dodjele medalja/Foto:HINA /Damir SENČAR

Hrvatska stolnotenisačica Sandra Paović (33) osvojila je zlatnu medalju na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru nakon što je u finalu kategorije 6 pobijedila Njemicu Stephanie Grebe sa 3-0  (11-2, 11-7, 11- 4).

Za Hrvatsku je to prvo zlato u Riju, te ukupno četvrto u povijesti paraolimpijskih igara nakon što je Antonija Balek u Pekingu pobijedila u bacanju kugle i bacanju koplja, a Darko Kralj u bacanju kugle.
Na ovogodišnjim paraolimpijskim igrama  medalje su osvojili i Zoran Talić koji je ponovio uspjeh iz Londona osvojivši srebro u skoku u dalj, a brončani je već prvog dana igara bio Velimir Šandor u bacanju diska.
Sandra  Paović je aktualna svjetska i dvostruka europska prvakinja, a bez poraza je već dvije i pol godine.
“Jako sam sretna i uzbuđena. Došla sam po zlato i osvojila sam ga. Odradila sam posao kako je trebalo. Bila sam mirna i koncentrirana i taktički smo se dobro pripremili,” kazala je, za Hinu, aktualna svjetska i dvostruka europska prvakinja koja je bez poraza već više od dvije i pol godine.
Sandra je u Brazil doputovala kao najveći kandidat za zlato i izdržala je sav pritisak.
Paović se u paraolimpijsku obitelj uključila se nakon prometne nesreće koju je doživjela u siječnju 2009. Godinu dana ranije nastupila je na olimpijskim igrama u Pekingu gdje je ispala u 2. kolu. Bila je višestruka prvakinja Hrvatske, a igrale je za klubove iz Švicarske, Njemačke i Francuske. Sandra je 2000. na EP-u u Bremenu osvojila broncu u mješovitom paru s Rokom Tošićem, a ima i ekipno srebro s EP-a 2005. u Arhusu.
“Nakon nesreće moj cilj je bio biti samostalna, o stolnom tenisu tada nisam niti razmišljala. Međutim, kada sam stala na noge probala sam ponovo zaigrati i ispalo je najbolje što mogu. Nakon nesreće je cijela Hrvatska bila uz mene i pomogla mi je na sve moguće načine, a ovo zlato je bio način kako sam ja to željela vratiti,” kazala je 33-godišnja Vukovarka koja je prije dvije godine proglašena za najbolju parastolnotenisačicu na svijetu, a od lipnja 2014. do danas drži prvo mjesto na svjetskoj rang listi u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja.
Sandra se posebno  zahvalila svojoj trenerici Nataši Skočilović i Mireli Šikoronji s kojom radi u reprezentaciji, te Nevenu Cegnaru.
“Neven je 15 godina svaki dan bio uz mene dok sam bila luckasta i luda. Svakakvu me preživio i svemu me naučio. Jedinim dijelom ovo je i njegova pobjeda.”
Naravno, poseban pozdrav otišao je suprugu Danielu Lazovu koji je s tribina pratio njezine mečeve u Riju.
“Danijel je bio fantastična potpora, smiren premda znam da je u sebi bio nervozan. Moja želja je sada da se on plasira na POI u Tokiju,” poručila je Paović. Lazov je također je bio sportaš, perspektivni nogometaš, koji je  2006. godine zadobio slične ozljede prilikom skoka na glavu u rijeku Sutlu nakon čega  je završio u kolicima.
Sandrino zlato izazvalo je veliko oduševljenje u hrvatskom taboru, posebice jer to prva medalja za hrvatski stolni tenis u povijesti paraolimpijskih igara.
“Čekali smo i dočekali prvo zlato u Riju, ali i prvo zlato za hrvatski stolni tenis. Svi smo vrlo emotivno proživjeli Sandrino finale,” kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, inače bivši stolnotenisač.
“Nema veće sreće u stolnoteniskoj reprezentaciji od ove medalje. Sandra je bila umorna i pod stresom uloge favorita, no finale je odigrala vrhunski,” kazao je izbornik Emil Gubica, dok je glavna trenerica Mirela Šikoronja dodala: “Ne znam što bi rekla od sreće. Bio je to fenomenalan meč, taktički je odigrala sjajno. Odigrala je pametno. Sandra je strašan borac i veliki radnik i ova medalje je krnuna njezina rada,” kazala je Šikoronja.
Sandra Paović je prije dvije godine je proglašena za najbolju parastolnotenisačicu na svijetu, a od lipnja 2014. do danas drži prvo mjesto na svjetskoj rang listi u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja.
sandra-paovic-1

Foto:HINA/Damir Senčar

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI