Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
IZDVOJENO
Obilježavanje 25. obljetnice spomendana Rujanskog rata: Središnja proslava u Šibeniku

Obilježavanje 25. obljetnice spomendana Rujanskog rata:
Središnja proslava u Šibeniku

pressica

Središnji dio programa obilježavanja obljetnice spomendana Rujanskog rata održat će se 15. i 16. rujna u Šibeniku, najavili su na konferenciji za novinare šibensko-kninski župan Goran Pauk i predstavnici braniteljski udruga. Prvi će put u Šibeniku biti održana i središnja svečanost proslave Dana Hrvatske ratne mornarice.

– Ratni rujanski podvig je bio prekretnica rata ne samo za Šibenik već i za cijelu Republiku Hrvatsku. Oslobađanjem Šibenskog mosta, Zbor narodne garde i policija osujetili su plan agresora da našu državu podijeli na dva dijela. U Šibeniku, na Šibenskom mostu i na svim aktivnim ratištima u to vrijeme, propao je san o “Velikoj Srbiji”. Domovinski rat je dobio jedan novi i moralni i vojni zamah i upravo u spomen na te dane, u mjesecu rujnu, obilježavamo ono što se dogodilo i želimo sačuvati od zaborava dane ponosa slave i ispričati jednu slavnu povijest stvaranja domovine ovim novim generacijama koje su rođene nakon Domovinskog rata – kazao je župan Pauk najavljujući program obilježavanja 25. obljetnice spomendana Rujanskog rata.
Kao i svake godine obilježavanje počinje komemoracijom, za poginule branitelje u skradinskom zaleđu, kod spomen križa u Velikoj glavi te misom u kapeli Gospe Fatimske u Dubravicama, u nedjelju 11. rujna.
Iako je domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Rujanskog rata trebao biti  Skradin, središnja proslava bit će u Šibeniku, najavio je župan Pauk.
– Ali kako ove godine obilježavamo  25. godišnjicu te obzirom da će i središnja proslava obilježavanja 25. godišnjice Hrvatske ratne mornarice biti u Šibeniku uz nazočnost hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, prijedlog je bio da domaćin ove godine bude Šibenik – kazao je župan Pauk.
Središnji program obilježavanja spomendana Rujanskog rata počinje u četvrtak 15. rujna uplovljavanjem brodova Hrvatske ratne mornarice u šibensku luku. U 18 sati u katedrali sv. Jakova misu povodom 25. godišnjice Dana HRM-a predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić. Od 20 sati, na Trgu Pavla Šubića I, slijedi koncert klape i orkestra HRM-a.
U petak, 16. rujna, središnja proslava nastavlja se budnicom u 8 sati, polaganjem vijenaca na Kvanju, a u 10 sati s Baldekina kreće mimohod branitelja, građana i djece iz osnovnih i srednjih škola.
–  Apeliram na naše sugrađane koji su nama u vrijeme rata bili ogromna podrška da nam se pridruže – kazao je Luka Petrina predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šibensko-kninske županije.
Zamjenik gradonačelnika Šibenika, Nikica Penđer, također je pozvao branitelje, članove udruga proizišlih iz Domovinskog rata i sve građane da se priključe mimohodu.
-Budimo jedinstveni u mimohodu jer je to jedan način da se zahvalimo našim braniteljima koji su dali svoje živote za naš grad i našu domovinu – kazao je Penđer te pozvao i na Sajam braniteljskih zadruga koji će biti održan  na šibenskoj rivi .
Proslava Rujanskog rata ove godine obiježit će se i na Žirju i to 18. rujna, najavio je Nikola Vukošić, ratni načelnik Policijske uprave Šibenske.
– Na Žirju ćemo obići topničku bitnicu na Zvizduljama. To je ta slavna južna baterija koja nas je i proslavila tijekom Rujanskog rata – istaknuo je Vukošić.
Brod za Žirje polazi ujutro u 9 sati sa šibenske rive, a nakon polaganja vijenaca na mjesnom groblju kreće se u obilazak topničkih bitnica, a povratak u Šibenik je u 20 sati, najavio je Vukošić.
Dio programa obilježavanja spomendana Rujanskog rata bit će održan i u Vodicama, gdje će 16. rujna biti održan mimohod branitelja, tradicionalna biciklistička vožnja “Srcem protiv čelika” te projekcija filma “Vodice,Šibenik 1991/1992”, Šime Strikomana.
spomendan program

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI