Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
Gradsko vijeće Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

Novi GUP Šibenika – apartmanizacija samo na ‘manje vrijednim površinama’, kao što su Mala i Velika Solina

Gradsko vijeće Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)
Gradsko vijeće Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradsko vijeće Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

U Šibeniku se još uvijek gradi po Generalom urbanističkom planu donesenom davne 1998. godine, zbog čega je Gradsko vijeće na današnjoj sjednici donijelo njegove cjelovite izmjene i dopune. Novi GUP, objasnio je gradonačelnik, nije mogao biti donesen jer još ne postoje odgovarajući planovi višeg reda s kojim bi šibenski bio usklađen.

– Ne radi o novom GUP-u, nego o temeljitim kompletnim izmjenama jednog dokumenta koje su odavna započete, jer na žalost više nije zakonski moguće donijeti GUP. Kako to nije napravljeno na razini države, po vertikali nisu mogući planovi nižeg reda. No mi smo iskoristili zatečenu mogućnost i odlučili se, zbog želje za napretkom grada, na temeljite izmjene postojećeg GUP-a – rekao je u uvodu gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.

Pojasnio je da se GUP-ovi donose za središnja naselja velikih gradova, a središnje naselje administrativnog područja je naselje Šibenik koje zauzima nešto više od 2000 hektara kopnene površine i otprilike 580 hektara mora, od Šibenskog mosta do Brodarice.

– Pametnim planiranjem osigurat ćemo da naš grad bude sve ljepši, naglašavamo da je ljepota osim estetske i ekonomska kategodija, da bude što atraktivniji kako bi u konačnici ostvarili cilj da se poveća broj stanovnika, zadovoljnih stanovnika rođenih u Šibeniku ili doseljenih jer u njemu mogu ostvariti sve svoje potrebe za radnim mjestom, za stanovanjem, za društvenim, kulturnim sadržajima, organizacijom slobodnog vremena i rekreacije, a sve to u kontaktu s najljepšim djelovima prirode. Ne smijemo dozvoliti da jednokratno potrošimo sve resurse, kako se to događa u nekim gradovima… – rekao je gradonačelnik Burić, upozorivši da ‘apartmanizacija koja donosi samo avetinjska naselja, prekapacitiranost luka svih kategorija, golf tereni na neprikladnim područjima, betonizacija obale, onečišćenje mora, tla i zraka su devastacija koja je trajna i nepovratna i ne smijemo dozvoliti i ne smijemo ići tim smjerom…’.

Gradsko vijeće Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradsko vijeće Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

Istaknuo je i kako ‘Šibenik ima dovoljno prostora za nove investicije, a da istovremeno čuva sve ono što nam je dano za budućnost’ te najavivši kako će ‘na manje vrijednim površinama postepeno i planski dodavati nove vrijednosti…’

A jedna od ‘manje vrijednih površina’ su i područja Male i Velike Soline u Zablaću.

– S idejom da grad dobije prostore u kojima se može razvijati, jer su postojeći prostori relativno izgrađeni i ne daju tu širinu za nove sadržaje i nove turističke kapacitete, ovim planom smo dali jednu novu propoziciju oko Male Soline, koji je prva etapa realizacije i može krenuti odmah, a ostali dijelovi su stavljeni u daljnju fazu realizacije… – pojasnila je Ljiljana Doležal iz tvrtke Urbing koja je osmislila novi GUP.

Mala Solina, stoji u GUP-u, od sada je namijenjena gradnji stambenih, mješovitih i ugostiteljsko-turističkih građevina, dok je na Velikoj Solini predviđen tematski park, uz očuvanje prirodnih i kulturno povijesnih obilježja prostora.

Područje TEF-a iz poslovne je stavljeno u mješovitu namjenu.

Petar Baranović (Foto: Tris/H. Pavić)

Petar Baranović (Foto: Tris/H. Pavić)

– Tu se očekuje jedna potpuna transformacija prostora u jedan gradski urbani prostor koji će imati sve moguće sadržaje, od stambenih, poslovnih, ugostiteljsko-turističkih, smještajnih kapaciteta, kulturnih, obrazovnih, dakle to je jedno novo naselje koje bi trebalo biti moderno oblikovano i koje bi bi trebalo zadovoljiti dio sadržaja koji su u ovom užem obalnom prostoru nedostajući i koji bi trebali dati dio nedostajućih smještajnih kapaciteta – pojasnila je Doležal.

GUP nije izazvao mnogo rasprave. Vijećnik Narodne stranke – reformisti Petar Baranović,  pitao je tek što je s primjedbama Društva arhitekata Šibenika da se struku nije konzultiralo kod donošenja izmjena i dopuna plana niti su oni usklađeni s planovima višeg reda.

Doležal je odgovorila kako su imali nekoliko sastanka s Društvom arhitektima i da su im pokušali objasniti da su planovi usklađeni na svim razinama i da je to stav nadležnog Ministarstva.  HNS-ovca Draška Lambašu zanimalo je što će prema izmjenama GUP-a biti s područjem Luke Šibenik, a odgovoreno mu je da je stav šibenske gradske uprave  čvrst, da luka sa svom infrastrukturom i aktivnostima ostaje tamo gdje je sad.

Gradsko vijeće Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradsko vijeće Šibenika (Foto: Tris/H. Pavić)

Vijećnici su usvojili prijedlog odluke o dodjeli priznanja Grada Šibenika u 2016. godini.  Prihvaćeni su prijedlozi dodjele nagrada zaslužnim pojedincima kako slijedi: Nagrada za životno djelo Grada Šibenika –  dr. sc. Paško Bubalo, Nagrada Grada Šibenika – Dušan Šarac, dr. sc. Krste Juras, Branko Lovrić Caparin i Samostan sv. Frane u Šibeniku, Plaketa Grada Šibenika – Darko Relja, Karmen Herceg, Dječji zbor Cvrčak i Auto moto društvo Šibenik te Grb Grada Šibenika – dr. sc. Igor Belamarić.

Jednoglasno je usvojen je i prijedlog odluke o proglašenju „Šibenske balade“ svečanom pjesmom Grada Šibenika.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI