Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
SCENA
BolSoul najavio zvijezde ovogodišnjeg festivala

BolSoul najavio zvijezde ovogodišnjeg festivala

Drugo izdanje BolSoul festivala, u potpunosti posvećenog soul glazbi, bit će održano od 8. do 15. listopada u Bolu na Braču.

bolsoul-2016

Organizatori festivala su legendarni britanski DJ s dugim stažem u diskografskom gigantu EMI Records Ian Dewhirst i Carl Webster, utemeljitelj i vlasnik radija Starpoint, najutjecajnije svjetske radijske postaje kad je soul glazba u pitanju. Intervju s Dewhirstom i Websterom, koji je TRIS objavio lani u povodu prvog izdanja festivala, pročitajte OVDJE.
Na drugi BolSoul festival dolaze Glenn Jones, Cool Million i Carmichael Music Lover.
Glenn Jones – poput velikana soula od Sama Cookea do Arethe Franklin i Glenn Jones je karijeru započeo kao gospel pjevač u mladosti. Surađivao je s velikanima gospela 1970-ih kao što su James Cleveland i Mighty Clouds of Joy. Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća privukao je pažnju R&B producenta Normana Connorsa koji već radio s Phyllisom Hymanom i Michaelom Hendersonom. Nakon što je 1980. pjevao na ploči „Take It To The Limit“ Jones potpisuje ugovor s RCA Records u kojem je proveo četiri plodne glazbene godine, tijekom kojih je objavio “I Am Somebody”, “Finesse” i “Meet Me Halfway There”, koje su tada bile hit u Velikoj Britaniji, kao i pjesmu „Stay“ koja je u obradi grupe Eternal kasnije dospjela na prvo mjesto službene top liste. Prije odlaska u Atlantic Records snimio je svoj prvi broj jedan soul hit „Here I Go Again“. Na Bolsoul festivalu ove godine će Glenn nastupiti čak dva puta s dva specijalna seta.
Cool Million – Pod utjecajem synth funka 1980-ih, i izvođača poput The S.O.S. Band i Midnight Star, te pod produkcijom Jimmyja Jama i Terrya Lewisa, Cool Million je europski dvojac koji tvrdi kako mu je misija “odvesi soul natrag u budućnost”. Čine ga danski skladatelj i tekstopisac Frank Ryle i njemački producent Rob Hardt koje je radio s Chakom Khan i Keithom Sweat. Cool Million stalno surađuju s brojnim soul glazbenicima tako da je članstvo grupe u konstantnoj metamorfozi. Objavili su do sad albume “Going Out Tonight” i “Back for More”.
Carmichael Music Lover – Ljubav prema soulu Carmichael je otkrio još u roditeljskom domu gdje su se stalno preslušavale ploče Al Greena, grupe Maze i Frenkie Beverly. Utjecaj spomenutih glazbenika doveli su do mekog i tečnog zvuka koji je Carmichaelov zaštitni znak. S objavljivanjem trećeg albuma “All About Love” 2007. godine biva prepoznat na internacionalnoj soul sceni te nastupa po SAD-u, Japanu, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Album je u Japanu ponovno tiskan 2008. nakon što je dospio na drugo mjesto tamošnje Underground RnB top ljestvice.
Pozornice 2. BolSoul festivala bit će raspoređene po raznim lokacijama u hotelu Elaphusa kao i na plaži na kojima će pored najavljenih glazbenika nastupati još oko tridesetak najpoznatijih soul/jazz/funk DJ-eva iz Velike Britanije svaki dan tijekom festivala od 11:00 sati pa do zore.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI