Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
Sport / UKRATKO
Paraolimpijske igre: U Rio otputovalo 19 hrvatskih sportaša

Paraolimpijske igre:
U Rio otputovalo 19 hrvatskih sportaša

POI RIO2016: HPO predstavio sportaše koji putuju na Paraolimpijs

Na slici hrvatski sportaši koji sudjeluju na paraolimpijskim igrama /Foto HINA/ Damir SENČAR

Hrvatski sportaši jutros su otputovali u Rio na 15. paraolimpijske igre (POI) koje će se održati od 7. do 18. rujna. Na POI će nastupiti 19 sportaša u pet sportova: atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i judu.

Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno 14 odličja – tri zlata, tri srebra i osam bronci.
Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u Barceloni 1992. godine osvojivši treće mjesto u bacanju koplja. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine – tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska. U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje – tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni. Na posljednjim POI u Londonu Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.
“Svi se s ponosom sjećamo paraolimpijskih igara u Londonu, naših najuspješnijih s pet osvojenih medalja. Iza naših sportaša su četiri godine napornih treninga, a plasman na POI je kruna njihova rada. Rio de Janeiro je bio sretan za naše olimpijce, nadam se kako ćemo i mi nastaviti taj niz,” kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić uoči odlaska hrvatskih paraolimpijaca.
Hrvatsku zastavu na POI nosit će Branimir Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje i aktualni svjetski rekorder u bacanju koplja.
“Velika je čast nositi zastavu na svečanosti otvaranja paraolimpijskih igara. Izuzetno sam ponosan što ću nositi hrvatsku zastavu,” kazao je Budetić koji je u Pekingu 2008. osvojio srebro, a četiri godine kasnije u Londonu broncu.
Na 15. paraolimpijskim igrama (POI) hrvatske boje u Rio de Janeiru branit će 19 sportaša u pet sportova:
ATLETIKA- Branimir Budetić (koplje), Ivan Katanušić (kugla), Milka Milinković (koplje), Marijan Presečan (kugla), Mikela Ristoski (skok u dalj), Josip Slivar (kugla), Matija Sloup (kugla),Velimir Šandor (disk), Zoran Talić (skok u dalj), Mladen Tomić (kugla),Miljenko Vučić (kugla)
STOLNI TENIS: Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Anđela Mužinić, Sandra Paović
PLIVANJE: Dino Sinovčić, Kristijan Vincetić
JUDIO: Lucija Brešković
STRELJAŠTVO: Damir Bošnjak
Najstarijoj hrvatskoj paraolimpijki Milki Milinković ovo će biti desete Igre na kojima nastupa. Prvi put je to bilo daleke 1972. u Heilderbergu, a do sada je osvojila dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane paraolimpijske medalje. Marijanu Presrečanu ovo su prve Paraolimpijske igre i u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja nalazi se na devetom mjestu svjetske rang liste.
POI RIO2016: HPO predstavio sportaše koji putuju na Paraolimpijs

Na slici Milka Milinković kojoj će ovo biti 10. Paraolimpijske igre/Foto:HINA/ Damir SENČAR

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI