Neovisni novinarski portal
29.7.2021.
Sport
Ilustracija: W-slalom

W-slalom u Šibeniku:
Prezentacija za trenere, djecu i roditelje

Ilustracija: W-slalom

U srijedu 19.12.2018. godine održat će se predstavljanje W-SLALOMA i obuka trenera u Šibeniku, Fitnes studio Garden, Ulica Ivana Meštrovića 13, u 14:00 sati. Predstavljanje i obuku vodit će Anica Kopić trener W-slaloma i majka Daniela Nakića koji je predstavljao Hrvatsku na World Games u Sant Cogatu u Španjolskoj, javljaju iz Udruge osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej”Knin.

W-slalom je novi sport za djecu s teškoćama u razvoju koja se kreću pomoću kolica koji je iznimno koristan u njihovom osamostaljivanju i socijalizaciji.

W-slalom u Republici Hrvatskoj podržava Hrvatski paraolimpijski odbor.

Pozivaju se svu djeca koja se kreću pomoću kolica i njihovi roditelje da se pridruže na prezentaciji.

Prezentacija se održava u suradnji s Udrugom Aurora.

Kontakt za informacije Anica – 0953961667.

Hrvatski paraolimpijski odbor postao je partner na projektu Wheelchair slalom (W-Slalom), odnosno slalom za osobe u invalidskim kolicima, čiji je nositelj Sportski savez Katalonije za osobe s cerebralnom paralizom, kako pojašnjavaju na In-portalu. 

‘Projekt se odnosi na djecu s cerebralnom paralizom u invalidskim kolicima, započeo je ove godine, trajat će dvije godine, unutar čega će se provesti i pilot program u kojem će sudjelovati sva zainteresirana djeca, te njihovi roditelji i učitelji, a sastojat će se od niza treninga W-Slaloma u dvorani, s ciljem interakcije djece i adolescenata, te razvoja motoričkih sposobnosti.

Osobe koje boluju od cerebralne paralize bore se s nizom različitih izazova i ograničenja, od kojih je jedno i pretpostavka da ne mogu sudjelovati u sportskim aktivnostima. Ipak, sport za osobe s invaliditetom je moguć. Cerebralna paraliza uzrokuje probleme pokreta, mišića, koordinacije i ravnoteže, ali prilagodljivi sportovi mogu pomoći djeci i odraslima koji žive s tim invaliditetom sudjelovati i ostati fizički aktivni.

Posljednjih nekoliko desetljeća znatno su povećani napori za povećanje socijalne integracije i uključivanja djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti. Bez obzira na to, još uvijek treba mnogo učiniti, jer je razlika između sudjelovanja osoba s invaliditetom u odnosu na djecu i odrasle osobe bez invaliditeta očigledna. U usporedbi s adolescentima u općoj populaciji, adolescenti s cerebralnom paralizom također su manje vremena provodili s prijateljima, rjeđe se bavili sportom, te su nesamostalniji u svakodnevnom životu. Oni s većim oštećenjem, osobito intelektualnim oštećenjem, imali su još manje društvenog kontakta i samostalnosti. Upravo kako bi se povećala samostalnost djece i adolescenata s cerebralnom paralizom, te im se pomoglo u kontoroliranju kognitivnih i senzornih poteškoća, uvodi se slalom u kolicima (W-Slalom) kao instrument za smanjenje, kako fizičkih, tako i psihičkih poteškoća, te povećanje socijalne integracije u društvu.

Opći cilj W-Slaloma je povećanje socijalne uključenosti djece, u dobi od 6 do 18 godina, promicanjem slalomskog sporta u invalidskim kolicima kao načinom povećanja njihovih fizičkih sposobnosti i psiholoških prednosti. Slalom je osmišljen za stvaranje umjetnih problema – okreta, promjena smjera, rampe i sličnih, koji zahtijevaju brzinu, koordinaciju i tehniku, kako bi završili poligon što je prije moguće i sa što manje pogrešaka. Slalom je otvoren za korisnike ručnih i električnih invalidskih kolica, razvija njihov fizički potencijal i poboljšava korištenje invalidskih kolica. W-Slalom također nastoji potaknuti praksu slaloma invalidskih kolica u Republici Hrvatskoj i ostalim državama EU, te obogatiti dokaznu osnovu o društvenim učincima ovog sporta u osoba s invaliditetom’, piše In-portal. 

Ilustracija: W-slalom

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI