Neovisni novinarski portal
22.9.2021.
POLITIKA
Petar Baranović/Foto:TRIS(J.Krnić)

Petar Baranović:
Jadran umire pred našim očima, ministre Romiću vi ste odgovorni

Petar Baranović/Foto:TRIS(J.Krnić)

Tehničkoj Vladi i ministru poljoprivrede Davoru Romiću, Petar Baranović je, s konferencije za novinare, uputio apel za hitno djelovanje kako bi se prolongirala zabrana ribolova u Jabučkoj kotlini. More je biološki ugroženo i vrlo smo blizu  točke bez povratka, upozorio je Baranović i pozvao na hitnu reakciju za zaštitu ribljeg fonda, a time i hrvatskih ribara.

U ponedjeljak 25. srpnja, u ponoć, ističe zabrana ribolova na površini od 2,5 tisuće četvornih kilometara u Jabučkoj kotlini koja je najvažnije mrjestilište i rastilište ribljih vrsta na Jadranu, a hrvatski ribari već danima upozoravaju kako nakon isteka zabrane ništa neće spriječiti talijanske ribare da “navale” na taj prostor i time još više ugroze ionako osiromašen riblji fond u Jadranu.
Na hitnu reakciju kako bi se nastavilo sa zaštitom Jabučke kotline od izlova, pozvao je danas i Petar Baranović šibenski gradski vijećnik i predsjednik Županijske organizacije Narodne stranke – Reformista.
– Ističe zabrana koja je donesena nakon dugo godina vođenja jedne potpuno sulude i neodgovorne ribolovne politike. Zabrana koja je, na području Jabučke kotline, trebala dati rezultata u oporavku ribljeg fonda i samim time dati doprinos da opstane ribarska profesija ne samo u Hrvatskoj nego i na cijelom Jadranu – kazao je Baranović.
Istaknuo je kako konferenciju nije sazvao kao potpredsjednik jedne parlamentarne stranke već kao čovjek koji je u ribarskoj profesiji ostavio mladost.
– I nakon 20 godina bavljenja tim poslom osjećam se pozvanim da Hrvatskoj Vladi, bez obzira što je tehnička, i resornom ministru poljoprivede i ribarstva Davoru Romiću uputim javni apel za hitno djelovanje kako bi se spriječila jedna jako loša stvar ne samo za hrvatski nego i za jadranski ribolov generalno – dodao je Baranović.
U Jabučkoj kotlini je mrjestilište škampa i oslića, a to su dvije najvažnije komercijalne vrste na kojima počiva koćarski ribolov na Jadranu, pojasnio je Baranović te dodao kako je njihov izlov nekada bio dominantan u ukupnim prihodima ribara, a danas je samo u tragovima.
– Od toga u Hrvatskoj živi otprilike oko 300 posada. S talijanske strane je taj broj oko 4 do 5 puta veći – kazao je Branović.

Jabučka kotlina mora i dalje ostati zaštićena zona

Unatoč zabrani ribolova u Jabučkoj kotlini, koja je donesena na poticaj hrvatskih i talijanskih ribara i znanstvenika, još uvijek nema pozitivnih pokazatelja o oporavku ribljeg fonda, upozorio je Branović.
– Hrvatski i talijanski znanstvenici ne dvoje da to i dalje treba ostati zaštićena zona međutim problem je uvijek u tome što to trebaju odraditi administracije i uprave. A Uprava ribarstva umjesto da razmišlja o tome da se ti poslovi odrade na vrijeme, razmišlja o tome kako će zaposliti 20 novih ljudi – ustvrdio je Baranović.
Ukoliko se u ponedjeljak dopusti izlov na području Jabučke kotline, potpuno je jasno da se neće polučiti nikakav pozitivni efekt i da će talijanska flota jednostavno pregaziti taj prostor, upozorio je Baranović.
– Iz tih razloga upućujem apel ministru Romiću da u svom kratkom mandatu napravi nešto pozitivno za hrvatsko ribarstvo i da reagira i da se uspostavi komunikacija s talijanskim kolegama kako bi se prolongirala zaštita tog područja. I po uzoru na tih 2,5 tisuće četvornih kilometara u našem ZERP-u trebalo bi uspostaviti još najmanje tri do četiri takve zone jer more doslovno umire pred našim očima – istaknuo je Baranović.

Krivolov sve veći?

Na konferenciji je Baranović uputio i kritiku ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću jer, kako je kazao,  njegove službe ne sprječavaju krivolov.
– Sada su sredstva kontrole teritorijalnih voda na najvišoj mogućoj razini, a njegove službe na području južnog Jadrana ne rade i krivolov talijanskih ribara nikada nije bio veći – kaže Baranović te poziva ministra Orepića da osigura funkcioniranje granične policije na području južnog Jadrana posebice na sektoru Palagruže.
– Nadam se da će oba ministra, a posebice ministar Romić, povući ovih dana adekvatne poteze jer ono što je prethodilo nije baš sjajno. Umjesto da se vodi odgovorna ribarstvena politika jedino što se napravilo i to s pozicije tehničke Vlade je odluka o zapošljavanju gomile novih djelatnika u Upravi ribarstva i to bez stvarnog pokrića i pravih razloga – dodao je Baranović.
– Ministre Romiću, Jadran umire, a vi ste odgovorni. Na vama je da povlačite poteze odmah. Danas jer sutra vremena nema. More je biološki ugroženo i vrlo smo blizu točke bez povratka – kada vrijednost tokova komercijalno bitnih vrsta padne na toliko nisku razinu da nema više mogućnosti da se one vrate na prijašnju razinu – zaključio je Baranović.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI