Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
“Imena višnje” Branka Schmidta osvojio Grand Prix festivala Golden Apricot

“Imena višnje” Branka Schmidta osvojio Grand Prix festivala Golden Apricot

branko schmidt

Na slici Branko Schmidt/Foto:HAVC/gaiff.am

Na Međunarodnom filmskom festivalu Golden Apricot u Erevanu, čije se 13. izdanje održalo od 10. do 17. srpnja u glavnom gradu Armenije, dugometražni igrani film Imena višnje redatelja Branka Schmidta osvojio je dvije nagrade – Grand Prix festivala za najbolji dugometražni film te nagradu međunarodnih filmskih kritičara FIPRESCI.

Schmidtov film prati život starijega bračnog para koji živi na svom imanju u osami ratom razorena sela. Zaplet počinje kad starac kojega glumi Ivo Gregurević shvati da je njegova životna suputnica, koju igra Nada Đurevska, shrvana bolešću koja će odrediti njihovu sudbinu. U glumačkoj ekipi su još i Goran Bogdan, Mesud Dedović, Mustafa Nadarević, Daria Lorenci Flatz i Danijel Ljuboja. Scenarij potpisuje Josip Mlakić, za kameru je bio zadužen Dragan Ruljančić, a montažu potpisuju Vesna Lažetai Hrvoje Mršić.
Imena višnje nastao je u produkciji Hrvatske radiotelevizije, a svjetsku premijeru imao je na 37. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi nakon čega je prikazan na filmskim festivalima u Puli, Vukovaru, Zadru, Splitu, Den Haagu, Helsinkiju, Cottbusu i Bruxellesu. U Puli je nagrađen Zlatnim Arenama za scenarij i montažu, dok je u Cottbusu osvojio Nagradu ekumenskog žirija.
Na međunarodnom filmskom festivalu Golden Apricot u natjecateljskom je programu prikazana i hrvatska manjinska koprodukcija Puni udar redatelja Davida Verbeeka (hrvatski koproducent Nukleus film), dok je manjinska koprodukcija Sieranevada redatelja Cristija Puiua (hrvatski koproducent Spiritus movens) prikazana u programu premijera.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI