Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
REPORTAŽE / SCENA
Esma Redžepova okončala dosad najneizvjesniji OFF festival

Esma Redžepova okončala dosad najneizvjesniji OFF festival

U najhladnijem tjednu ovoga ljeta, odigrao se deseti OFF jazz&blues festival u Šibeniku.

esma-redjepova10

 – Slušajte, Esma i bend pristali su, ako padne kiša, ostati još jedan dan više, odsvirati koncert i odmah otići za Skoplje, kako organizacija ne bi imala dodatnih troškova oko smještaja i hrane – rekao je Ilija, menadžer Esme Redžepove za vrijeme jučerašnje tonske probe, kada su se oblaci opet prijeteći spustili iznad Trga I.G. Kovačića. Dan ranije, druga večer OFF-a je otkazana zbog kiše i olujne bure, a Ilija, za kojeg nitko nije siguran nalikuje li više Milu Hrniću ili Eliju Pisku, proživljavao je svaku kap kao da je uložio vlastiti novac u OFF festival.
Kiša koja je ubila svaku šansu da se održi nastup Kriesa, čiji su se članovi nakon  devet sati vožnje od Zagreba do Šibenika okrenuli i vratili kući, srušila je i pravilo koje je važilo prvih devet godina OFF-a: trećeg vikenda u srpnju u Šibeniku nikad nije ružno vrijeme. Al’ eto, vremena se mijenjaju. U nevremena.
Foto:Suzana Čelić

Tamara Obrovac na OFF-u (Foto: Suzana Čelić)

Obljetnički deseti OFF jazz & blues festival počeo je obećavajuće. Tamara Obrovac, Matija Dedić, Kruno Levačić i Zvonimir Šestak prvi su u četvrtak zakoračili na pozoricu podno samostana sv. Frane i preciznom improvizacijom održali lekciju iz jazza pred pristojno popunjenim gledalištem. Oči organizatora već su tada bile uprte u prošarano nebo, međutim i nastup talijanskog bluzera Mikea Sponze prošao je bez oborina.
Drugog dan, u petak, već je od jutra mirisalo na probleme. Prvo je krenula bura, a onda i kiša. Pola sata prije nego što su ulazi na festival trebali biti otvoreni, organizacijski tim zbuksao se u backstage smješten u razred za informatiku OŠ Fausta Vrančića, i donio najtežu odluku koju jedan organizator može donijeti. Prvi put u desetogodišnjoj povijesti OFF-a otkazuje se jedna koncertna večer. I to baš u trenutku kada su se članovi Kriesa i jazz gitarist Charlie Jurković konačno uspjeli probiti po buri i kroz kolone na autocesti do Šibenika.
Ni izdašna večera i druženje s kriesovcima nisu pomogli da se umanji gorak okus otkazivanja. Direktor festivala nije ni večerao, šetao je sam po pustoj šibenskoj rivi, razmišljajući o sutrašnjoj prognozi koja nije bila bogzna što optimističnija. Plan je bio da trećeg dana i Charlie i Kries nastupe prije Mira Kadoića i Esme. Kries nije mogao, Charlie je ostao.
Foto: Regina Vikario

Charlie Jurković/Foto: Regina Vikario

Darko Jurković zvani Charlie svira dvije gitare istovremeno, a ta će ga atraktivnost uskoro odvesti u Kinu na dvadesetodnevnu turneju. Nastupio je potpuno sam, a ipak je, na neku foru, njegovih stvari u backstageu bilo najviše. Sat vremena savršenog dvostrukog gitarističkog tehniciranja, bilo je uvod u nastup multinacionalnog Miro Kadoić Sexteta, klasičnog jazz sastava koji baš danas, u nedjelju, počinje sa snimanjem svog prvog studijskog albuma. Zato su i odlepršali iz Šibenika u ranu zoru; zakasniti na snimanje koje se naplaćuje 90 eura po danu nijedan jazz glazbenik u državi sebi ne može priuštiti.
Dok je u subotu oko 11 navečer Kadoićev jazz odjekivao starom šibenskom jezgrom, Esma Redžepova sjedila je u dvorištu obližnjeg samostana sv. Frane, u društvu fra Ivana Bradarića, i čekala svoj trenutak. Kada su članovi njezina Nune Brothers orkestra stupili na binu bilo je jasno da od kiše neće biti ništa i da je zadnja večer OFF-a spašena. Prema najavama, Nune Brothers su Esmina jazz varijanta orkestra, a prema onome što smo čuli i vidjeli, ima tu i funka i etna. Sve skupa, poprilično čvrst i „nabrijan“ bend, koji ipak nije nadjačao raspuklu snagu glasa Esme Redžepove. Prvo se sjedilo, a onda se naravno plesalo. Ni jedna publika, pa ni ona šibenska ne može biti imuna na „Đelem, Đelem“ i „Čaje šukarije“.
Ilija je bio zadovoljan. Jutro poslije kupio je petnaest bureka za Esmu i orkestar braće Nune, smjestio ih u kombi i poslao na 16-satno putovanje prema Skoplju. Čovjek s tisuću i jednom anegdotom na odlasku je poručio organizatorima: – Dobro je, preživjeli ste. Zovite me na dvadeseti OFF.
Da, deseti OFF preživio je svoje najneizvjesnije izdanje dosad. Kao i inače, nudila se kvaliteta i spektakl za kraj, jedino što se otkazivanje koncerta Kriesa teško može prežaliti. Dolaze dogodine, barem su tako obećali.
Fotogalerija trećeg dana OFF festivala Jozice Krnić:
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI