Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
KULTURA
Dodjelom nagrada zatvoren 6. Supertoon

Dodjelom nagrada zatvoren 6. Supertoon

Svečanom dodjelom nagrada autorima najboljih filmova, na Maloj loži, zatvoren je 6. Supertoon međunarodni festival animacije. Grand prix u kategoriji kratkog animiranog filma otišao je u ruke Jelene Milunović za film “Daljine su savladane”.

Nagrađeni film beogradske redateljice Jelene Milunović vizualni je prikaz posljednjeg radio intervjua književnice Isidore Sekulić. U filmu, njen glas opominje mlade generacije o izazovima koji im predstoje. Iako snimljeni davne 1956. godine, glas i riječi Isidore Sekulić i dalje odišu aktualnošću i suvremenošću.
“Ukorijenjena u povijesti kroz naraciju koja se čini kao iz 50-tih, poruka ovoga filma je sve relevantnija u današnje vrijeme. Kroz pametnu metaforu i prekrasan ritam koji upotpunjuju i ponekad čak premašuju snažne riječi narativa, redateljica izražava i činjenice i osjećaje. U jedva 3 minute uspjela je osvijestiti nas te probuditi divlju čežnju u našim srcima i trnce na rukama”, stoji u obrazloženju odluke žirija.
Po prvi put je na festivalu o najboljem filmu iz kategorije animiranog filma za djecu odlučivao dječji žiri sastavljen od pet polaznika festivalske radionice. Dječji žiri j,e pod vodstvom Maje Prokl, nagradio francuski film “Kratka priča o lisici i mišu” autorice Chaix Camille.
– Dječji žiri je nakon puno dobrih filmova ovaj film proglasio najboljim zbog zanimljive i lako razumljive radnje.Priča o prijateljstvu i međusobnom pomaganju je vizualno privlačna, nježna i sa sretnim završetkom – obrazložila je odluku Prokl.
U kategoriji najbolji animirani video spot na ovogodišnjem Supertoonu je nagrađen Kaayk  Floris iz Nizozemske  za video pjesme Witch Doctor. Grand prix za najbolju animiranu reklamu pripao je autorima Moth Collectiva iz Velike Britanije za film  koji reklamira kolumnu New York Timesa “Moderna ljubav”.
“Mješavina društvene i povijesne tematike korištenjem minimalističke i osjetljive estetike u funkciji priče potaknula nas je da pročitamo kolumnu Nikoline Kulidžan u New York Timesu koja opisuje nemoguću ljubav između Hrvata i Srpkinje u ratom razorenom Mostaru”, navodi žiri u svojoj odluci.
Žiri ovogodišnjeg Supertoona, u sastavu Tünde Vollenbroek (programska direktorica nizozemskog festivala animiranog filma Klik), Božidar Trkulja (autor animiranih filmova i novinar), Igor Prassel (direktor slovenskog festivala Animateka), dodijelio je i još tri posebne nagrade. U kategoriji animiranih videospotova nagrađena je Masha Halberstad za video “Wild frontier” grupe The Prodigy. Vesela Dancheva i Ivan Bogdanov nagrađeni su za”Travelling country”, te Fabrice Luang za ” He who has two souls” u kategoriji  kratkih animiranih filmova.
Ovogodišnji program 6. Supertoona bio je najbogatiji do sada sa čak 120 filmova u četiri natjecateljske kategorije i niz panoramskih i retrospektivnih projekcija(Inspektor Maska, Borivoj Dovniković Borde) koji su u šest dana prikazani na čak osam gradskih lokacija.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI