Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Prigodni poštanski pečat koji za ovu prigodu, uz prigodnu dopisnicu, izdaje šibensko Društvo filatelista (Foto: Tris/H. Pavić)

Srebreni jubilej 113. šibenske brigade HV-a

Prigodni poštanski pečat koji za ovu prigodu, uz prigodnu dopisnicu, izdaje šibensko Društvo filatelista (Foto: Tris/H. Pavić)
Petar Čičin-Šajn, Miljenko Poljičak, Mladenko Spahija, Neven Berović i Tonči Mrša (Foto: Tris/H. Pavić)

Program proslave na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su Petar Čičin-Šajn, Miljenko Poljičak, Mladenko Spahija, Neven Berović i Tonči Mrša (Foto: Tris/H. Pavić)

Braniteljske udruge iz Domovinskog rata na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su program obilježavanja 25. obljetnice osnutka 113. brigade HV-a i pozvali građane da se u što većem broju pridruže proslavi.

– Pozivamo sve građane, a posebno bivše pripadnike legendarne 113. brigade HV-a i svih ostalih postrojbi, da se u što većem broju odazovu proslavi ovog jubileja kako bi ga dostojno obilježili, prisjetili se tih velikih dana i svih naših poginulih kojima možemo zahvaliti što danas imamo slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku i svoj grad Šibenik. Cilj nam je i ovom manifestacijom doprinijeti jačanju vrijednosti koje smo tada branili i prenošenju uspomena na nove generacije – rekao je predsjednik šibenske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Miljenko Poljičak, predstavljajući program što su ga za ovu prigodu uz njegovu udrugu pripremaju i županijska Zajednica udruga Hvidre, Udruga roditelja poginulih branitelja i Udruge udovica.

Obljetnica se obilježava u petak 17. lipnja s početkom u 9.00 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pod spomenikom u vojarni Bribirskih knezova,  u 9.30 se polažu vijenci na gradskom groblju Kvanj, a u 10.30 je sv. misa u kapelici u vojarni Bribirskih knezova, te je u 11.15 organizirana svečana akademija u dvorani Katoličke škole, na kojoj će se branitelji prisjetiti slavnog puta 113. brigade uz prigodan kulturni program i obraćanje uzvanika. Tu će biti i prezentirana prigodna dopisnica i žig 113. brigade napravljeni u suradnji s Filatelističkim društvom Šibenik. Branitelji nakon programa pripremaju domjenak i druženje, a s početkom u 13 sati u prostoru vojarne će biti održan ‘Kup 113. br. HV -a u boćanju’, na kojem će nastupit osam veteranskih ekipa.

Brigada je ustrojena 19. lipnja 1991.godine, a okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici teritorijalne obrane Šibenika i dragovoljci šibenskog kraja organizirani kroz MUP. Od polovice srpnja 1991. godine postrojba se popunjavala mobilizacijom, počela se ozbiljnije naoružavati i ojačavati s aktivnom satnijom. Zapovjedništvo 113. brigade u to vrijeme na početku rata organizira i uspješno provodi obranu napadnutog Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113. brigada postaje djelatno-ročno-pričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu.

Postrojba je sudjelovala u svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata,ravnopravno  s elitnim gardijskim brigadama. U razdoblju od lipnja 1991. godine do travnja 2000. godine, kada je ugašena, u 113. br. HV-a bilo je angažirano oko 8.000 pričuvnih i djelatnih vojnih osoba, a kroz 33 naraštaja uvježbano je oko 14.000 ročnih vojnika. Brigada je imala 67 poginula pripadnika i više od četiri stotine ranjenih.

Prigodni poštanski pečat koji za ovu prigodu, uz prigodnu dopisnicu, izdaje šibensko Društvo filatelista (Foto: Tris/H. Pavić)

Prigodni poštanski pečat koji za ovu prigodu, uz prigodnu dopisnicu, izdaje šibensko Društvo filatelista (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI