Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
IZDVOJENO
Savez slijepih zahtijeva sustavno financiranje udruga osoba s invaliditetom

Savez slijepih zahtijeva sustavno financiranje udruga osoba s invaliditetom

vojin peric

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih, Vojin Perić/Foto:HINA/Lana Slivar Dominić

Hrvatski savez slijepih organizirao je u četvrtak okrugli stol pod nazivom “Nevidljivi slijepi” s kojeg su uputili apel političarima da se sustavno uredi financiranje udruga i saveza osoba sa invaliditetom, pod hitno prestane igranje sa Zakonom o socijalnoj skrbi te da osobe s invaliditetom počnu smatrati ravnopravnim građanima, sukladno Konvenciji UN-a.

– U vrijeme kada bi trebali svečano obilježiti 70-u godinu postojanja, zapravo visimo o niti i pitamo se trebamo li Hrvatskoj, odnosno jesmo li, zajedno sa svojim temeljnim udrugama, baš mi uteg koji naginje vagu stabilnosti, otvara li baš naše financiranje rupe u proračunu i stvara deficit – pitao je predsjednik Saveza Vojin Perić.

Vladinom uredbom prepolovljena sredstva za udruge

Iako je država na udruge osoba sa invaliditetom prebacila dio socijalnih usluga, nikada nije uredila njihovo sustavno financiranje. Ako netko odrađuje tvoj posao, onda zato mora biti i plaćen, ustvrdio je Perić dodavši da su se Vladinom uredbom Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, putem koje se financiraju i udruge slijepih, prepolovila sredstva.
– Ako se to provede, naš Savez, kao i većina njegovih temeljnih udruga, prestati će s radom, a slijepe osobe ostat će bez dijela socijalnih usluga.Tvrde nam da novca nema dovoljno, a mi tvrdimo da ima, ali se pogrešno troši. Nismo protiv civilnog društva i drugih udruga koje se bave raznim područjima, ali smatramo da su udruge koje pružaju usluge osobama s invaliditetom sasvim nešto drugo i zahtijevaju sustavno financiranje – rekao je Perić.
Upozorio je da 6 200 slijepih Hrvatske životari s 350 kuna državne milostinje, koja je najniža u Europi, i nemaju prava na osobnu invalidninu. Stoga zahtijevaju da se socijalni dodaci odvoje od statusnih, a tuđa njega i pomoć, odnosno osobna invalidnina, ne određuje bilo kakvim cenzusima već da pravo na nju u punom postotku ima svaka slijepa osoba.

Udruge osoba s invaliditetom ostaju bez polovice novca

Govoreći o nestabilnosti financiranja, Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske istaknula je da su se u mnogim udrugama ljudi godinama osposobljavali za razne poslove i bili zaposleni, no sada im prijeti otkaz.
– Ako se postupi po Uredbi o financiranju Nacionalne zaklade 56 udruga osoba s invaliditetom ostat će bez 50 posto novca – istaknula je Mirić.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI