Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
KULTURA / POLITIKA
Peti rođendan Društva Juraj Dalmatinac: ‘Tek smo počeli, nismo završili’

Peti rođendan Društva Juraj Dalmatinac:
‘Tek smo počeli, nismo završili’

Rođendan Jurja DalmatincaDruštvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac proslavilo je u petak svoj peti rođendan, gdje drugdje, nego na tvrđavi Barone, čija je obnova bila jedan od prvih projekata koje je društvo uspjelo realizirati.

– Iz tog vremena sjećam se Dubrovnika, kako smo se divili i maštali, pitali se može li se tako nešto napraviti u našem gradu. Jedna je osoba rekla da je naš Šibenik je jednako lijep samo da ga treba umiti i danas je taj san postao java – rekao je obraćajući se skupu Hrvoje Zekanović, prvi predsjednik Jurja.

Zekanović je pojasnio da se Društvo osovalo kako bi se u Šibeniku primijenio Dubrovački model samodrživog upravljanja fortifikacijama.

– Kada zatvorimo taj čarobni krug, ja sam siguran da će grad prosperirati. Tek smo počeli, nismo završili, ova tvrđava Šubićevac ili Barone je samo početak, a vi ste jamstvo da ćemo uspjeti – rekao je Zekanović okupljenima.

Nikola Grubić (Foto: Tris/H. Pavić)

Nikola Grubić (Foto: Tris/H. Pavić)

Društvo Juraj Dalmatinac trenutno broji 450 članova,  koji su u pet godina postojanja upriličili 43 predavanja o Šibeniku i njegovoj baštini, tiskali četiri časopisa Juraj o šibenskoj povijesti, kulturi i baštini, obnovili gotički portal u Vodičkoj ulici, organizirali znanstveni skup povodom 400 godina izdavanja Makine Nove od Fausta Vrančića, proveli kampanju arheoloških istraživaja na tvrđavi sv. Ivana u kojoj je 34 dana sudjelovalo 370 volontera, izradili potrebnu dokumentaciju za obnovu tvrđave Barone i sv. Ivana, te što je najvažnije, društvo je potaknulo Grad i ukupnu javnost da svoju baštinu počnu promatrati kao bitnu odredinicu Šibenika.

–  Jako nam je drago što je Grad Šibenik prepoznao naš trud i nesebičan rad i 2014. nas nagradio  Nagradom Grada Šibenika. Budite sigurni da nismo gotovi s ovim projektima. Nastavljamo dalje. U pripremi su brojni drugi – rekao je Grubić, naglasivši kako je iza 450 Jurjevaca puno volonterskog rada, odricanja, truda, želje, spoticanja i žuljeva ali, da postoji snažna motivacija da se hrabro nastavi.

Društvo Juraj Dalmatinac prigodom petog rođendana dodijelilo je zahvalnice pojedincima i institucijama koje su pomogle njegove projekte. No, na proslavi nije bilo predstavnika Grada Šibenika ni gradonačelnika dr. Željka Burića. Iako je Burić upravljanje Gradom preuzeo kad je Društvo uz pomoć bivše gradske uprave već bilo privelo kraju jedan od najvećih njegovih projekata, obnovu tvrđave Barone, smatra se da je on i zaslužan za njegovu provedbu, pa je članovima je bilo žao što nije preuzeo zahvalnicu.

Hrvoje Zekanović2 Tenori Nikola Grubić3

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI