Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Pada premijer, pada Vlada: Opoziv Oreškovića ne spašava HDZ od debakla !

Pada premijer, pada Vlada:
Opoziv Oreškovića ne spašava HDZ od debakla !

Bilo bi preoptimistično reći da se sutra očekuje konačan rasplet višemjesečne političke krize koja de facto traje otkako je „Timov team“ sklepan. Doduše, najmanje je sam Orešković imao veze s tim konstruktom. Bilo je to mučno, dvomjesečno loptanje i nadigravanje HDZ-a i Mosta oko podijele resora. Bitka za plijen. Razmjena udaraca, ucjena, ultimatuma. Iz toga se nije moglo ništa dobro ni pametno izroditi. Tek nekakav trećerazredni postav Vlade za eventualne utakmice u županijskoj ligi. I red je da takva vlada padne. Njoj ionako na duži rok nije bilo spasa. Ali, problem su metode i motivi za njezino rušenje. Šteta da je Tomislav Karamarko zaboravio kako u jamu obično ne upada onaj za koga je iskopana, nego onaj tko ju je za drugog kopao…

Ovo bi mogao biti njegov politički kraj. Zaradio je toliko udaraca u ovom „ljutom boju za vladu svoju“ , da se onaj finalni, koji ga čeka u HDZ-u, čini neizbježnim. Pitanje je samo kad će mu ga njegova ponizna sljedba smoći snage zadati…

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je odlučilo: Tomislav Karamarko je bio u sukobu interesa i u slučaju INA-MOL i u „ aferi konzultantica“. Konzekventno tomu, Karamarko je podnio ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade. Ali, samome mu se ne gine. Pa je vlastitu ostavku pokušao relativizirati pozivom premijeru Tihomiru Oreškoviću i njegovom potpredsjedniku Boži Petrovu da slijede njegov primjer. – Treba dati mjesto u vladi nekim novim ljudima koji će donijeti potrebnu svježinu i biti rasterećeni ovim odnosima – rekao je Karamarko. – Time će pokazati ozbiljnost, jer ova disfunkcionalnost je neodrživa, a to nitko nije zaslužio, najmanje naši građani- izjavio je manirom najvećeg među pravednicima. A zapravo je cijelu kašu zakuhao sam i na nju se pošteno opekao.

Silovanje demokracije

Za Karamarka je odluka Povjerenstva nakaradna, isforsirana „nečijim pritiskom“, podsjeća ga na vrijeme verbalnog delikta. Zar je potreban bilo čiji i bilo kakav pritisak kod činjenice da je srčano zagovarao prekid arbitražnog postupka između MOL-a i RH koji je mogao odgovarati samo Mađarima?! Što je ako ne sukob interesa kada supruga dužnosnika hrvatske Vlade poslovno surađuje s MOL-ovim lobistom i za konzultantske usluge inkasira pola milijuna kuna? Pravdu će Karamarko pokušati dobiti, najavio je, pred Upravnim sudom. U međuvremenu, pravdi i satisfakciji s pravom se nadaju i hrvatski građani. A njih preko 70 posto želi nove izbore. Nikakvo preslagivanje, falsificiranje izbornih rezultata, trgovanje i trgovačko pregovaranje.
No, upravo na tom silovanju demokracije HDZ i njegovi sateliti inzistiraju. Svjesni da novu priliku neće dobiti. Sutra će se u Saboru glasati o opozivu Tihomira Oreškovića, stručnjaka nad stručnjacima, kako nas je Karamarko prije pet-šest mjeseci uvjeravao. Sve dok premijer nije odbio po njihovom diktatu smijeniti šefa SOA-e Dragana Lozančića. A upravo to mjesto, za kojeg su već imali spremnog „svog čovjeka“, za Karamarka i HDZ bilo je važnije od premijerske fotelje, nekmoli potpredsjedničke. Nakon toga, sve je krenulo po zlu…

HDZ nije uspio privoliti Most ni da im prepusti policiju, a kad su izgubili nadzor nad represivnim aparatom i tajnim službama, takva vlada više za njih nije imala smisla. Rat je počeo svim sredstvima. Krenula su podmetanja , optužbe, difamacije, kompromitiranja Mostovih ljudi. A onda je pukla „afera konzultantica“. Nakon SDP-ove inicijative za opozivom Tomislava Karamarka, pridružio se i Most ( spašavajući vlastitu sve tanju kožu ), štoviše ultimativno i neumoljivo. Karamarko mora otići s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade! Premijer je učinio manevar s akcijom mirenja, ali u tome nije imao ni najmanjeg uspjeha, pa je pokušao djelovati rezolutno i principijelno. Zatražio je ostavke od oba potpredsjednika, Petrova i Karamarka. I time potpisao svoju smrtnu presudu…vlada

Karamarkov “osvetnički” opoziv premijera

Nakon toga HDZ i Karamarko brzo su o njegovoj sudbini odlučili. Premijer koji traži ostavku šefova stranaka koje su ga na tu poziciju dovele i na njoj ga održavaju, ne razumije ni politički kontekst ni politički sustav. Mora otići!
Petrov je u nekoj fazi bio spreman čak i sam , dobrovoljno odstupiti, pod uvjetom da ode i Karamarko. Ali, uvjeren u svoju silu i moć, šef HDZ-a nije tada ni pomišljao učiniti takav ustupak svome nepoćudnom partneru. Odbio je i stao inzistirati na urgentnom opozivu premijera. U svojoj je prepotenciji otišao tako daleko da je već nominirao i HDZ- ovog mandatara za slaganje nove Vlade. Zdravko Marić pristao je da se s njime manipulira za , po svoj prilici, jednokratnu upotrebu.
S kojim argumentima Karamarko traži opoziv premijera Oreškovića? – Mogli smo napraviti puno više posla, puno bolje – izjavio je danas. Zna li taj čovjek što govori? Zar se uopće moglo raditi u tako nezdravim, kaotičnim odnosima koje su sustavno proizvodili „prisilni partneri“ Petrov i Karamarko, kontinuirano oponirajući jedan drugome?! Dosad je glavni krimen Oreškovića bio njegova drskost koju je demonstrirao traženjem ostavke Karamarka i Petrova.  Karamarko je na kraju ostavku podnio. Nije li time izbio samom sebi iz ruku i taj argument koji mu je mogao služiti kao nekakav alibi za povijesno HDZ-ovo rušenje vlastite vlade?
Za Most, kako veli Božo Petrov , samo su dvije opcije u igri: ili opoziv Oreškovićeva opoziva, ili novi izbori. Svu odgovornost za neuspjeh Vlade, Petrov je prebacio u HDZ-ovo dvorište, jer „ oni su ti koji trebaju odlučiti hoće li ova vlada konačno dobiti pravu priliku ili će se dogoditi da idemo na nove izbore“. A ako će im HDZ dati priliku, onda će povući opoziv premijera, ili će biti novi izbori gdje će mogućnost preslagivanja doći u prave ruke, hrvatskih birača. Ako se ide u izbore, Hrvatska će u tome izgubiti još tri mjeseca, a ako se dade prilika ovoj Vladi, ona može odmah početi raditi. U tom smislu, i sam je, kaže Petrov, spreman podnijeti žrtvu i dati ostavku, ako je to uvjet za stabilnost države. U ovu Vladu doista vjeruje još jedino Božo Petrov. Čemu  vjeruje?

Petrov i Orešković,   “ljubav” do kraja

Patetično, demagoški i potpuno iracionalno. Kako Petrov misli da ova Vlada može raditi nakon svega čemu je bila izložena i nepovjerenja koje je prema njoj otvoreno iskazano, napose prema premijeru bez kojega čelnik Mosta Vladu ne želi ni vidjeti? Petrov apelira na mudrost , razum i odgovornost svih u Vladi i Saboru, ako im je stalo do hrvatske države i hrvatskih građana. Gdje je njegova mudrost, racionalnost i odgovornost?  Dakle, pledira da ne glasaju za opoziv Tima Oreškovića. Ali, kako? Pa premijer je već „pokojni“. Nema nijedne razumne opcije po kojoj bi mogao politički preživjeti ovakav udar .To jedino Petrov ne vidi, jer očigledno nove izbore nipošto ne želi. Jasno je i zašto. Most više nije što je bio, građani više nemaju nikakvih iluzija o njima i teško će se dati još jednom od njih prevariti.
Ni Karamarko i HDZ nisu za izbore. Zato će miješati neprobavljive političke koktele do iznemoglosti, dok i najmanja šansa za preslagivanje postoji, samo da se ne moraju u ovom trenutku suočiti s gnjevom birača koji bi ih mogao potopiti.

I na kraju, Tim Orešković. Što je njemu činiti? Danas se sasvim kratko obratio javnosti konstatacijom da je Karamarko, po odluci Povjerenstva bio u sukobu interesa, i da je podnio ostavku. Pozvao je sve aktere u hrvatskom političkom ringu da pokažu maksimalnu odgovornost jer „ova Vlada ima puno toga za napraviti u interesu Hrvatske“. Na pitanja novinara nije odgovarao. Na sva pitanja odgovarat će sutra u Saboru. Za HDZ i Karamarka ta je najava zvučala poput noćne more. Hoće li otkriti što je saznao u SOA-i, koga i čime drži u šaci, i je li na krilima tih saznanja pozvao na ostavke Karamarka i Petrova? Mogla bi to biti prava politička drama s puno krimi-zapleta i okršaja. No, iz nje Orešković ne može izaći kao pobjednik, možda eventualno moralni. Ali, njegova je premijerska avantura izvjesno završena.

Preslagivanje i žrtve

Najbolju poziciju ovog trenutka ima oporbeni SDP koji je, kako je izjavio Zora Milanović , odlučio sutra glasati za opoziv premijera jer to ruši cijelu Vladu i vodi, vjeruju, u nove izbore, i to, što se njih tiče, čim prije. Milanović ne mora previše brinuti kakav bi se obrat sutra mogao dogoditi, jer ma što HDZ i partneri izveli, bit će kratkog daha. A govori se, doduše sasvim kuloarski, da HDZ nudi Oreškoviću ostanak u Vladi, jer je to uvjet za nastavak suradnje s Mostom, ali tako da se zarotira sa svojim sadašnjim ministrom financija Zdravkom Marićem. No, to se čini više kao konstrukcija za zabavljanje puka dok čeka veliko finale. Čiji će epilog odnijeti više žrtava. Orešković neće biti jedini. Bit će to ozbiljan udarac i Boži Petrovu i njegovom Mostu, ali najteže posljedice pretrpjet će HDZ i Tomislav Karamarko. Ako im preslagivanje nove većine ne uspije, morat će u preslagivanje HDZ-a. I to temeljito i hitno. Jer takav debakl još nijedna politička stranka kod nas nije doživjela. Imali su vlast , imali su Vladu i sami su je srušili. Da bi je onda na silu pokušavali supstituirati svim i svačim. A takva vlada ne bi bila na ponos i korist nikomu. Pa ni HDZ-u. Koji je , s ovakvim nesposobnim, nekompetentnim vodstvom, puni, golemi promašaj!

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI